top of page

Krompirjev golažKo se ti zdi, da v shrambi ničesar ni ... Se spomni na krompirjev golaž! Nekako tako pravita moja mami in moja prijateljica Maruša, ki to jed pripravita res velikokrat.


Kajti za preprosto in poceni krompirjevo enolončnico rabimo le nekaj sestavin, tri so nujne: krompir in čebula (tokrat izberem oboje iz zbirke izdelkov Polonca, ki nastajajo pod okriljem Kmetijsko gozdarske zadruge Sloga), tretja obvezna sestavina pa je začimba, in to je dimljena paprika. Fino je, če v krompirjev golaž dodamo še malo česna in korenček ali dva, vse ostalo pa je stvar navdiha (in trenutne vsebine tvoje shrambe oziroma hladilnika).


Okus krompirjevega golaža lahko izboljšamo na več načinov, denimo z dodatki nasekljanega drobnjaka ali peteršilja ali pa z uporabo zeliščne soli. Trenutno je v vrhu mojih najljubših zeliščnih soli tista iz Piranskih solin.


Jed je lahko rastlinska, lahko pa vanjo dodamo tudi kaj mesnega: največkrat so to na kolutke narezane hrenovke, ki jih zadnjih nekaj minut kuhanja pogrejemo v golažu, meni pa se tokrat v golaž zakotalijo rezine klobase s tolminskim sirom iz zadruge Alpija, ki jih, tako kot vse sestavine za to jed, najdemo na policah vse bolj založene Slogine špajze (Šuceva 27, Kranj).


Sloga ima urejeno tudi spletno trgovino: izdelke izberemo v Slogini špajzi in jih nato prevzamemo na dostavnem mestu pred Kmetijsko vrtnarskem centru Sloga na Primskovem (Šuceva 27, Kranj) ali v Slogini trgovini na kolesih, ki redno potuje po Gorenjskem.


Za 4 - 6 oseb:


4 srednje veliki krompirji

4 srednje velike čebule

1 - 2 korenčka

2 stroka česna

1 žlica sladke rdeče dimljene paprike

malo olja

(zeliščna) sol, mleti poper


Dodatno:

1 klobasa (tokrat uporabim tisto s tolminskim sirom)


Priprava

  1. Na malo olja in na manjšem ognju prepražimo nasekljano čebulo. Pražimo 10 do 15 minut, vmes večkrat premešamo.

  2. Ko je čebula prepražena, dodamo na tanko nasekljan česen in pražimo le nekaj minut, toliko da česen zadiši.

  3. Nato dodamo še olupljen in na približno 2 centimetra velike kose narezan krompir, kot tudi korenje, narezano na tanjše kolute.

  4. Pražimo nekaj minut, nato posujemo z dimljeno papriko, dodamo še (zeliščno) sol in mleti črni poper.

  5. Premešamo in zalijemo z vodo. Ta naj sega nekaj centimetrov nad sestavine.

  6. Zavremo, zmanjšamo ogenj, da krompirjev golaž le malo vre, in kuhamo približno 40 minut oziroma toliko časa, da se krompir lepo skuha, jed pa poveže v celoto.

  7. Poskusimo in če je treba, popravimo s soljo in poprom.

  8. Ko postrežemo, lahko dodamo še klobaso, ki smo jo narezali na kolutke in jih z obeh strani počasi popekli na suhi ponvi.Junij 2024

Comments


bottom of page