top of page

Ješprenj



Prihaja že pomlad, vmes pa vseeno zaide kak hladen deževen dan, ko ti zadiši bolj zimska hrana. Ampak, roko na srce: ješprenj je ena tistih jedi, ki jih lahko kuhamo vse leto. Zakaj? Ker je priprava tako zelo enostavna in ker z malo truda ustvarimo odličen, domač okus!


Čisto vse sestavine za to enolončnico najdemo v Slogini špajzi (Šuceva 27, Kranj), kjer je na policah, poleg ostalih izdelkov slovenskega porekla, še rastoča družina izdelkov Slogine blagovne znamke Polonca. Pod tem imenom je tudi več sort fižola - tokrat smo, da je jed bolj pisana in zanimiva, v znano enolončnico vključili kar dve sorti te stročnice.


Sloga ima urejeno tudi spletno trgovino: izdelke izberemo v Slogini špajzi in jih nato prevzamemo na dostavnem mestu pred Kmetijsko vrtnarskem centru Sloga na Primskovem (Šuceva 27, Kranj) ali v Slogini trgovini na kolesih, ki redno potuje po Gorenjskem.

Za 6 - 8 oseb:


250 g ješprenja

200 g suhega fižola

300 g prekajenega mesa

3 srednje veliki krompirji

1 peteršilj (gomolj in zelenje)

1 srednje velika čebula

1 strok česna

1 lovorov list

(zeliščna) sol, sveže mleti črni poper


Priprava

  1. Suhi fižol (tokrat uporabim črni fižol Polonca in fižol češnjevec Polonca, oboje iz Slogine špajze) čez noč namočimo v hladni vodi.

  2. Približno tri ure pred začetkom kuhanja v posebno skledo vsujemo ješprenj, ki ga zalijemo s hladno vodo in pustimo na sobni temperaturi, da vpije nekaj tekočine.

  3. Nato v lonec vsujemo odcejen fižol in ga zalijemo s približno 1,5 litra vode. Pristavimo na štedilnik.

  4. Medtem ko se fižol greje, olupimo korenje, peteršiljev gomolj in krompir. Vse našteto, kot tudi prekajeno meso narežemo na približno centimeter velike kocke in vsujemo v lonec k fižolu.

  5. Dodamo še odcejen ješprenj, na drobno nasekljano čebulo, na tanko narezan česen in lovorov list. Solimo, popramo.

  6. Ko zavre, zmanjšamo ogenj, da ješprenj le malo brbota, in pokrijemo. Kuhamo približno 45 minut oziroma toliko časa, da se vse sestavine skuhajo. Vmes nekajkrat premešamo. Če je jed pregosta, prilijemo še malo vode.

  7. Ko je kuhano, odstranimo lovorov list in v ješprenj vmešamo na drobno nasekljano peteršiljevo zelenje. Poskusimo in, če je treba, dodamo še malo soli ter mletega popra.

Namig: če ješprenj pripravljamo za dva dneva, uvodoma ne dodamo krompirja. Raje ga, olupljenega in narezanega na kocke, dodamo naslednji dan, ko v enolončnico prilijemo še malo vode in jed kuhamo toliko časa, da je krompir nared.


Marec 2024

bottom of page