top of page

Bučna juha z ingverjem



Vsako jesen komaj čakam, da kje dobim kakšno fino bučo. Iz nje najraje skuham prekrasno juho. Če tej juhi dodamo ravno pravšnjo merico ingverja v prahu, bomo poskrbeli za malce pikanten okus.


Bučno juho lahko pripravimo tako, da kose buče skuhamo v loncu. Lahko pa naredimo malo drugače in bučo najprej spečemo v pečici, nato pa jo s paličnim mešalnikom skupaj z vodo pretlačimo. Tako ohranimo prekrasno oranžno barvo, hkrati pa se v juho ujame pristen okus buče.


Za malo razgibanosti tokrat poskrbi ingver, se pa lahko poigramo tudi s kakšno drugo mešanico začimb, denimo s tistimi za pripravo karija. Vsi, ki imate radi pekoče, lahko v to kremno vegansko juho lahko vključite še malenkost čilija v prahu.


Sloga ima urejeno tudi spletno trgovino: izdelke izberemo v Slogini špajzi in jih nato prevzamemo na dostavnem mestu pred Kmetijsko vrtnarskem centru Sloga na Primskovem (Šuceva 27, Kranj) ali v Slogini trgovini na kolesih, ki redno potuje po Gorenjskem.


Za 4 osebe:


1 srednje velika buča (maslenka, hokaido ali podobna)

1 žlička ingverja v prahu

malo olja

(zeliščna) sol


Pripravimo še:

kos papirja za peko


Priprava

  1. Bučo razpolovimo po dolgem. Z žlico odstranimo peške in mehkejši del okoli njih. Če imamo maslenko, odstranimo oziroma obrežemo tudi lupino, medtem ko pri buči hokaido odstranjevanje lupine ni potrebno.

  2. Nato prerežemo na centimeter debele rezine, te pa razrežemo na dober centimeter velike kose in jih razporedimo na pekač, pokrit s papirjem za peko. Pokapamo z malo olja, solimo (z zeliščno soljo).

  3. Pekač položimo v pečico in zavrtimo gumb na 170 ali 180 stopinj Celzija. Pečemo približno 45 minut oziroma toliko časa, da se buča zmehča. Pazimo, da se robovi buče ne obarvajo temno - če se nam preveč hitro peče, zmanjšamo temperaturo.

  4. Nato zavremo liter vode. Vanjo dodamo pečeno bučo in ingver v prahu, vse skupaj zmiksamo s paličnim mešalnikom.

  5. Poskusimo in, če je treba, dodamo še malo soli ali ingverja. Če se nam juha zdi pregosta, prilijemo malenkost vode.

Juhi lahko dodamo krutone, kos popečenega kruha (domačega z drožmi), ajdove kokice (na fotografiji), na grobo narezana bučna semena ali nekaj kapljic odličnega slovenskega bučnega olja.


Oktober 2023

bottom of page