top of page

Gobova juha (kot jo pripravi Tina)Recept za gobovo juho mi narekuje Tina, ena mojih najboljših prijateljic in zagotovo najboljša fotografinja med vsemi mojimi prijateljicami.


S Tino se poznava že od otroštva, saj sva bili "sošolki" v kranjskem vrtcu Janina. Potem so se najine poti ločile, dokler nisva pred leti spet delali v isti redakciji - ona kot fotografinja, jaz novinarka.

Zdaj se vidiva premalokrat.

Ko se zdaj vidiva, beseda vselej nanese na kuhanje, kajti tudi ona rada preizkuša stare in nove recepte.


Zato je danes tu recept za gobovo juho, kakršno pripravi Tina Dokl.


"A veš, zakaj sem ti poslala še mušnico? Ker mi je nekoč izkušena gobarica rekla, da moraš, ko vidiš mušnico, dobro pogledati okoli - nekje blizu boš našel še jurčka," pravi Tina, ki je tudi avtorica obeh gobjih fotografij.Za 4 osebe:


2 srednja krompirja

4 - 5 srednje velikih jurčkov (in zraven še kakšna lisička, če je pri roki)

košček masla

šetraj

timijan

sveže zelenje peteršilja (po želji)

sol, poper


Priprava

  1. Krompir olupimo in ga narežemo na enakomerno majhne kose, ki jih skuhamo v približno enem litru vode.

  2. Ko je krompir (po približno 15 minutah) kuhan, dodamo očiščene in narezane gobice, šetraj in timijan. Jed naj rahlo vre nekaj minut.

  3. Zatem solimo in popramo, dodamo košček masla.

  4. Odstavimo s štedilnika, vzamemo v roke tlačilko za pire krompir in nekajkrat pretlačimo, da dobimo primerno strukturo. Če je treba, dodamo še malo vode - hladna voda bo jed še malo ohladila, zato jo bomo lahko hitreje postregli.

  5. "To je vse. Včasih v juho na koncu dodam sveže nasekljan peteršilj, včasih ne," zaključi Tina ta preprost recept za gobovo juho.Maj 2021
ความคิดเห็น


bottom of page