top of page

Govedina s poromGovedino kupim na kranjski tržnici, por me, kar malo pozabljen, že nekaj dni čaka v predalu za zelenjavo.


Prijateljica M. mi narekuje njen recept za govedino s porom. Ker ključnih sestavin nimam in ker si jih ta dan tudi ne morem sposoditi pri sosedih, si rečem, da bom govedino s porom po njeno raje pripravila enkrat drugič ...


Tole je torej po moje - našim je bilo tudi tako zelo všeč!


Info: govedina Žunar, por in mlada čebula Mrtnač, jabolčni kis Matijovc, balzamični kis Rikot, ghee Tonejovc.


Kranjska tržnica, maja 2021.Za 4 osebe:


500 g govejih zrezkov

1 večji por

3 mlade čebule (z zelenjem vred)

1 žlica prečiščenega masla (ghee)


Marinada:

1 žlica koruznega škroba (gustin)

1 žlica jabolčnega kisa

1 žlica balzamičnega kisa

1 žlica sladkorja

1 žlička ingverja v prahu

poravnana žlička soli

pol žličke belega popra


Priprava

  1. Goveje zrezke narežemo na trakove. Zmešamo sestavine, naštete za marinado. Marinado prelijemo po trakovih govedine, meso dobro premešamo (lahko kar z rokami) in zapremo v posodo. Vsaj 2 uri naj počiva v hladilniku.

  2. Nato dobro segrejemo ponev in na njej na hitro prepražimo čebulo, narezano na tanke kolutke. Dodamo meso in tudi tega na hitro ter na visoki temperaturi prepražimo. Ko je meso prepraženo (torej: postane sivo in spusti tekočino), zmanjšamo temperaturo, zalijemo s približno 2 dl vode, pokrijemo in pustimo kuhati kake pol ure. Omaka naj le rahlo vre, vmes večkrat pomešamo in, če je treba, dodamo še malo vode.

  3. Zatem v omako vmešamo por, ki smo ga po dolgem prerezali na pol, dobro oprali in zatem narezali na pol centimetra debele rezine. Por v omaki kuhamo le nekaj minut, da ostane čvrst. Poskusimo in, če je treba, dosolimo.

  4. Postrežemo z rižem. O tem, kako ga skuham, pa enkrat drugič.Maj 2021


Comments


bottom of page