top of page

Goveji zrezki s temnim pivomŽe nekaj časa se mi sanja o kuhanju s pivom. In tako je k zrezkom šel gorenjski stout, začinjen s čokolado in čilijem.


Dodatna spodbuda je bil napis, odtisnjen na steklenici piva. Takole pravijo: "Kuharski chefi v svojih specialitetah čilije kombinirajo s čokolado, mi pa smo dovolj nori, da to kombinacijo dodamo tudi pivu. Posebno, ravno prav pikantno pivo, poskrbi za pravo kulinarično doživetje."


In ker kulinaričnega doživetja - vsaj po mojem - ne moreš popiti, ampak ga je treba nekako spraviti na krožnik, sem pivo zlila v ponev.

Nad rezultatom smo bili navdušeni: celo M. jr, ki vsako malenkost pekočo jed odločno zavrne, dodatka čilija (ali piva) ni opazila.

Tehnične podrobnosti: pivo Hot Choc Duck - Chili Chocolate Stout iz žirovske pivovarne Crazy Duck , goveji zrezki Žunar (kupljeni na tržnici v Kranju), čebula Matijovc.Crazy Duck Brewery občasno pride na Stražiško tržnico, naročene zabojčke s pivom pa dostavljajo tudi na dom. Hvala, sosed M., za dostavo na dom!Za 4 osebe:

400 g govejih zrezkov (stegno)

3 srednje velike čebule

3 dl temnega piva (stout z dodatkom čilija in čokolade)

1 žlica koruznega škroba (gustin)

malo maščobe (sončnično olje)

sol, beli poperPriprava

  1. V globlji ponvi z debelejšim dnom na malo maščobe prepražimo čebulo, nasekljano res na tanko. Čebulo solimo in med mešanjem prepražimo na zmernem ognju toliko časa, da postekleni. V skodelico vlijemo 0,5 dl piva, v katerega pomešamo koruzni škrob.

  2. Prepraženo čebulo prestavimo v posodico, v isti ponvi pa na malo maščobe popečemo goveje zrezke, ki smo jih solili in poprali. Zrezki morajo zakrkniti (posiveti) in se mestoma rjavkasto obarvati. Zrezke popečemo z obeh strani.

  3. Potem povečamo gretje in k zrezkom zlijemo pivo in dodamo še pivo, pomešamo s škrobom. V ponev vrnemo tudi prepraženo čebulo. Zrezke zdaj obrnemo, da se vsebina malo premeša.

  4. Zmanjšamo ogenj - le toliko naj bo vroče, da bo pivska omaka malo, ampak res samo malo brbotala. Pokrijemo in kuhamo dobro uro. Če se spomnimo, vmes dvakrat ali trikrat obrnemo zrezke.

  5. Postrežemo s pire krompirjem ali polento in skledo sezonske solate.April 2021Comments


bottom of page