top of page

Hitra zimska juha



To je ta moja, jesensko-zimska juhica, ki vedno zmaga! Otroci jo obožujejo, hitro je narejena, pa še poceni je. Tokrat je na sporedu zimska juha, v kateri se bohotijo dvobarvno korenje, por in prekrasen romanesko!


To o hitrosti je dejstvo, saj juho že kuhamo, sproti pa pripravljamo zelenjavo, ki jo mečemo v lonec. Ko zavre, ugasnemo in počakamo približno 10, 15 minut, kar pomeni, da za kuhanje te juhe rabimo približno četrt ure.


Tokrat uporabim zelenjavo iz Slogine špajze: por, korenje in krasen romanesko. Če zadnjega nimamo na zalogi ali pa ga nemara ne maramo, lahko uporabimo cvetačo.

Sloga ima urejeno tudi spletno trgovino: izdelke izberemo na kmetija.net in jih nato prevzamemo na dostavnem mestu pred Kmetijsko vrtnarskem centru Sloga na Primskovem (Šuceva 27, Kranj) ali v Slogini trgovini na kolesih, ki redno potuje po Gorenjskem.

Zelo podobno juho pripravlja tudi moja mami, vanjo pa največkrat doda korenje, cvetačo in grah. A njena juha je, pravita punčki, veliko boljša kot moja, pa že ta je takšna, da največkrat pojesta dva velika krožnika. V čem je fora, ne vem, zato enkrat kmalu zapišem še njen recept!

Še namig: juha bo za odtenek boljša, če namesto navadne soli uporabim slano zelenjavno mešanico s kakšne od slovenskih kmetij (tako imenovano domačo vegeto).


Za 4 osebe:


polovica srednje velikega pora

3 ali 4 srednje veliki korenčki (rdeči in rumeni)

za eno pest romaneska (ki ga lahko nadomestimo s cvetačo)

nekaj vejic peteršilja

malce olja

malo domače vegete (ali ščep soli)


Priprava

  1. Na žlici ali dveh olja prepražimo por, ki smo ga prerezali počez, oprali in narezali na drobno.

  2. Medtem ko se praži, olupimo korenje in tudi tega narežemo res na drobno. Dodamo k poru.

  3. Zalijemo z dobre pol litra vode, dodamo domačo vegeto (oziroma ščep soli).

  4. Medtem ko čakamo, da zavre, operemo še romanesko - stebelni del razrežemo na drobno, podobno kot korenje, cvetke pa razdrobimo ali razrežemo na manjše kose, in vse skupaj dodamo v lonec.

  5. Ko zavre, ugasnemo ogenj in pustimo približno 15 minut, da se zelenjava nekoliko zmehča, hkrati pa se juha nekoliko ohladi.

  6. Čisto na koncu vmešamo še peteršiljevo zelenje, nasekljano na drobno.



Januar 2023

bottom of page