top of page

Hitri narastekPride tak dan, ko ti kuhanje in peko sladic zmanjka časa. Takrat pomislim na bližnjico in tako v narastek spremenim mlince, ki že nekaj časa čakajo v moji shrambi ...


Ideja za sladico se mi utrne, ko v Centru Trata, torej v trgovini Loške zadruge naletim na krasno marmelado s kmetije Martinuc. Ta je, tako kot mlinci iz Pekarne Lužar, del blagovne znamke Babica in dedek, s katero Razvojna agencija Sora že vrsto let povezuje širok spekter domačih izdelkov, ki nastajajo v Škofji Loki in okolici.

V blagovno znamko Babica in dedek je vključenih prek 50 ponudnikov lokalnih izdelkov iz Škofje Loke in okolice. Številne domače dobrote najdemo tako na policah trgovin Loške zadruge, kot tudi v sedmih prodajnih omarah, imenovanih marejna. Podrobneje o Babici in dedku in tudi, kje vse stojijo marejne, je zapisano tu.


Za 6 - 8 oseb:


200 g mlincev

4 rumenjaki

2,5 dl mleka

50 g masla

5 žlic sladkorja

žlica ruma

naribana limonina lupinica


Nadev:

približno 400 ml marmelade (srednje velik kozarček)


Beljakova kapica:

4 beljake

70 g sladkorjaPriprava

  1. Mlince, ko so še v embalaži, razdrobimo do strukture grobih drobtin, pri čemer pazimo, da ne počimo embalaže. Zdrobljene mlince vsujemo v skledo.

  2. V drugi posodi stepemo rumenjake in 5 žlic sladkorja, dodamo še naribano limonino lupinico in rum.

  3. K rumenjakovi zmesi počasi in med mešanjem vlivamo mlačno mleko, v katerem smo raztopili maslo.

  4. S to mešanico prelijemo drobtine iz mlincev. Dobljeno zmes vlijemo v manjši pekač in pečemo 20 minut v pečici, ogreti na 160 do 170 stopinj Celzija.

  5. Medtem ko se peče, beljake stepemo v sneg, proti koncu stepanja pa postopoma, po žlicah, dodamo sladkor.

  6. Zatem enakomerno premažemo z marmelado, čez katero enakomerno razporedimo sneg. Če je marmelada preveč gosta oziroma trda, ji primešamo malo vode.

  7. Pečemo še 10 minut, ohladimo do mlačnega in postrežemo.Marec 2022

#244

bottom of page