top of page

Hitri narastek



Pride tak dan, ko ti kuhanje in peko sladic zmanjka časa. Takrat pomislim na bližnjico in tako v narastek spremenim mlince, ki že nekaj časa čakajo v moji shrambi ...


Ideja za sladico se mi utrne, ko v Centru Trata, torej v trgovini Loške zadruge naletim na krasno marmelado s kmetije Martinuc. Ta je, tako kot mlinci iz Pekarne Lužar, del blagovne znamke Babica in dedek, s katero Razvojna agencija Sora že vrsto let povezuje širok spekter domačih izdelkov, ki nastajajo v Škofji Loki in okolici.

V blagovno znamko Babica in dedek je vključenih prek 50 ponudnikov lokalnih izdelkov iz Škofje Loke in okolice. Številne domače dobrote najdemo tako na policah trgovin Loške zadruge, kot tudi v sedmih prodajnih omarah, imenovanih marejna. Podrobneje o Babici in dedku in tudi, kje vse stojijo marejne, je zapisano tu.


Za 6 - 8 oseb:


200 g mlincev

4 rumenjaki

2,5 dl mleka

50 g masla

5 žlic sladkorja

žlica ruma

naribana limonina lupinica


Nadev:

približno 400 ml marmelade (srednje velik kozarček)


Beljakova kapica:

4 beljake

70 g sladkorja



Priprava

  1. Mlince, ko so še v embalaži, razdrobimo do strukture grobih drobtin, pri čemer pazimo, da ne počimo embalaže. Zdrobljene mlince vsujemo v skledo.

  2. V drugi posodi stepemo rumenjake in 5 žlic sladkorja, dodamo še naribano limonino lupinico in rum.

  3. K rumenjakovi zmesi počasi in med mešanjem vlivamo mlačno mleko, v katerem smo raztopili maslo.

  4. S to mešanico prelijemo drobtine iz mlincev. Dobljeno zmes vlijemo v manjši pekač in pečemo 20 minut v pečici, ogreti na 160 do 170 stopinj Celzija.

  5. Medtem ko se peče, beljake stepemo v sneg, proti koncu stepanja pa postopoma, po žlicah, dodamo sladkor.

  6. Zatem enakomerno premažemo z marmelado, čez katero enakomerno razporedimo sneg. Če je marmelada preveč gosta oziroma trda, ji primešamo malo vode.

  7. Pečemo še 10 minut, ohladimo do mlačnega in postrežemo.



Marec 2022

bottom of page