top of page

Hitri tiramisu



Pravi tiramisu pripravljajo z jajci in tudi moja znanka Maša ima recept za tiramisu, v katerega vmešamo rumenjake. Njen recept kdaj drugič, tokrat pa zapis o tem, kako pripravimo res enostaven tiramisu!


Še prej pa pomembno obvestilo: fino je, če se priprave tiramisuja lotimo zvečer, potem pa ponoči počiva v hladilniku in ga na mizo postavimo šele za kosilo. Po pol dneva v hladilniku bo tiramisu lepo prepojen, okusi se bodo povezali in še na tako lepe kocke ga bomo lahko razrezali!

Kaj pomeni beseda tiramisu? Dvigni me. Kdaj so to sladico izumili? Nedolgo tega, leta 1972, in to nedaleč od Slovenije - v restavraciji Le Beccherie, ki jo še danes najdemo v Trevisu.


Za 12 kosov:


400 g piškotov za tiramisu (savoiardi)

500 g maskarpona

3 dl sladke smetane

3 dl srednje močne skuhane kave

3 žlice ruma

sladkor v prahu (po okusu)

zavitek vaniljevega sladkorja

kakav v prahu (za posip)


Priprava

  1. Skuhamo kavo in ji dodamo rum.

  2. V kavo na hitro in z obeh strani pomočimo en piškot ter ga položimo v pekač. Ponavljamo toliko časa, da je dno pokrito s piškoti.

  3. Nato stepemo smetano, v katero vmešamo vaniljev sladkor. V drugi posodi s sladkorjem v prahu (približno 3, 4 žlice bomo rabili) pomešamo maskarpone. Nato obe zmesi združimo.

  4. S polovico zmesi premažemo piškotno plast, nameščeno na dno pekača - pazimo pa, da so piškoti že hladni, sicer se bo smetanov namaz topil. Poravnamo.

  5. Nato v preostanku zdaj že ohlajene kave po enakem postopku, enega za drugim, namakamo preostale piškote in jih polagamo na smetanovo plast.

  6. Sledi vrhnja plast smetane in maskarpona - tudi to enakomerno razporedimo na s kavo prepojene piškote in jo poravnamo.

  7. Po želji pokrijemo s kosom srebrne folije. Čez noč naj počije v hladilniku.

  8. Naslednji dan, po kosilu, tiramisu posujemo s kakavom v prahu in postrežemo.



November 2022 #296


bottom of page