top of page

Hrenovke v pivskem testuRecept je nastal za Odprto kuhinjo, pred objektivom ene in edine Sonje Ravbar.


Resnična zgodba, ki stoji za receptom, pa gre takole: "Hrenovke v testu sem prvič pripravila pred leti, ko smo bili na morju. Trgovina v (Slovencem dobro poznanem) turističnem naselju Stinica pri Jablancu je kdaj bolje, kdaj slabše založena. Tako sem imela neko vroče popoldne polno stanovanje (lačnih) otrok, v trgovini se kaj prida ni našlo, v hladilniku pa je bilo samo nekaj parov hrenovk. Na hitro se je bilo treba znajti …"


Pri kuhanju nam lahko pomagajo otroci.


Hrenovke v testu so priljubljen prigrizek mojih deklic, ki me ob vsakem rojstnem dnevu (in tudi kdaj vmes) opomnita, da jih že dolgo nismo pri­pravljali.

Če piva nimamo ali ga pač nočemo uporabiti, ga lahko nadomestimo z vodo.

Info: moka Novak, konopljina semena Konopljarc.


Hrenovke v testu


3 pari hrenovk

300 g bele moke

jajce

ščep soli

1,5 dl svetlega piva

14 g (tretjina kocke) svežega kvasa


Dodatki

konopljina semena, svež rožmarin


Pripravimo še

kos papirja za peko

malo moke (da razvaljamo)

Priprava

  1. Zamesimo testo: moko vsujemo v posodo, na rob zakopljemo sol. Povrhu nadrobimo sveži kvas, prilijemo pivo.

  2. Jajce stepemo v skodelici in večino prilijemo k moki (preostanek bomo porabili pozneje, za premaz). Z mešalnikom mešamo do gladkega in opazujemo, koliko tekočine bo popila moka – po potrebi je malo dodamo oziroma prilijemo še malce piva (lahko tudi vode).

  3. Ko je testo dobro ugneteno, ga oblikujemo v kepo, položimo v posodo in pokrijemo s pokrovko. Pustimo ga počivati približno pol ure na sobni temperaturi, da lepo vzhaja.

  4. Potem testo preložimo na površino, ki smo jo rahlo pomokali. Razdelimo ga na 6 delov. Vsak košček razvaljamo in raztegnemo tako, da vanj lahko zavijemo hrenovko. Ko je ovita v testo, jo razrežemo na centimeter debele rezine. Po tri skupaj razporedimo na pekač, pokrit s papirjem za peko.

  5. Pečico vključimo na 190–200 stopinj Celzija in počakamo, da testo še malo vzhaja (10 ali 15 minut).

  6. Trojčke hrenovk premažemo s preostankom stepenega jajca ter posujemo s konopljinimi semeni in svežim rožmarinom. Pečemo 15–19 minut oziroma toliko časa, da se koščki lepo rjavkasto obarvajo.

  7. Malo ohladimo in postrežemo.Oktober 2021

Comments


bottom of page