top of page

Makovo pecivo z limonovim prelivomKo razmišljam o sladicah, ki spremljajo (prve majske) piknike, razmišljam o enostavnih stvareh. Tudi o teh makovih kockah po maminem receptu, ki jih lahko dopolnimo s prelivom iz čokolade ali, še boljše, z limonovim sladkim prelivom.


Vse sestavine za to sladico, z izjemo limon, dobim v Slogini špajzi. Slogin je tudi mak - tokrat uporabim kar nemletega, če pa imamo mlinček (za kavo), lahko mak zmeljete in ga, zmletega, vključimo v to pecivo.


Imenitna kombinacija maka in limone.


Da ne boste rekli, da vas nisem opozorila: to pecivo je tako čudovito, da se vam zlahka zgodi, da v enem popoldnevu popolnoma izpuhti. Zato priporočam, da ga spečete zvečer, nato pozabite nanj in ga popoldne zatem odnesete na piknik.

Veseli ga bodo vsi - tako mladi kot tudi malo starejši jedci. Zadnjim bodo takšne makove kocke pričarale nostalgični spomin na sladice iz naše in vaše mladosti!

Še dva namiga: mak lahko vključimo tudi v gnezda z limono ali pa ga dodamo zavitim grisinom.


Za približno 12 kosov:


200 g (mletega) maka

200 g masla

200 g sladkorja

200 g moke

1 vrečka pecilnega praška

5 jajc

1 dl mleka


Preliv:

približno 2 dl sladkorja v prahu

sok polovice limone


Priprava

  1. Maslo, ki smo ga pustili na sobni temperaturi, penasto umešamo s sladkorjem.

  2. Nato dodamo rumenjake in pomešamo.

  3. V zmes vmešamo še moko, pomešano s pecilnim praškom, in mak ter mleko.

  4. Iz beljakov stepemo čvrsti sneg, ki ga previdno vmešamo v zmes.

  5. Zmes nato prelijemo v namaščen in pomokan pekač ter enakomerno razporedimo po pekaču. Pečemo približno 45 minut v pečici, ogreti na 180 - 200 stopinj Celzija.

  6. Ko je pecivo pečeno in ohlajeno, ga narežemo na kocke in prelijemo s prelivom, ki smo ga pripravili iz mletega sladkorja in limonovega soka. Preliv pripravimo tako, da skoraj 2 dl sladkorja v prahu pomešamo s sokom polovice limone, zatem pa, če je treba, dodamo še malo sladkorja v prahu oziroma limonovega soka. Samo toliko pazimo, da dobimo primerno gost limonov preliv, ki ni ne preveč tekoč ne preveč gost - naj bo približno takšne strukture kot gosti jogurt.

Sloga ima urejeno tudi spletno trgovino: izdelke izberemo na kmetija.net in jih nato prevzamemo na dostavnem mestu pred Kmetijsko vrtnarskem centru Sloga na Primskovem (Šuceva 27, Kranj) ali v Slogini trgovini na kolesih, ki redno potuje po Gorenjskem.


Marec 2023

Comments


bottom of page