top of page

Jota iz jeseniškega Turista



Več kot pol stoletja že je na Slovenskem Javorniku gostinski obrat Turist. Sprva je bila to klasična restavracija, v zadnjem obdobju pa so ponudbo osvežili s picami in burgerji. "To, da malicam pridružimo še ostale jedi, je bila prava odločitev," danes ugotavlja Hasan Smajić, ki vodi priljubljeni jeseniški lokal, kamor radi zahajajo tako delavci iz 300 metrov oddaljene železarne kot tudi ostali domačini.


Najprej: zakaj Turist? "Tu mimo je nekdaj vodila regionalna cesta, po kateri so potovali tudi turisti. Odkar so zgradili avtocesto, turistov ni več, restavracija pa je ostala vse do danes. Zdaj so naši gostje le redko tujci. Sem zahajajo predvsem domačini in ponosni smo, da imamo veliko rednih strank," se iz zgodovine v sedanjost Turista ozre Hasan Smajić, ki je lokal pred tremi leti prevzel od soimenjaka, Hasana Karahodžića.


Zadnje tri leta Picerijo Turist vodi domačin Hasan Smajić.


Kot pojasni, so pred njegovim prihodom v Turistu kuhali le malice. Naš sogovornik je nato razširil ponudbo, osvežil notranjost lokala in začel z dostavo jedi na dom. Naročanje jedi domov se je v zadnjem obdobju, zaradi že znanih razlogov, med Jeseničani še bolj utrdilo.


Katere jedi torej v Turistu spadajo pod poglavje Delavske malce? "To so seveda jedi na žlico, ki jih vsak dan kuhamo za malico. Včeraj so bili denimo vampi, potem imamo joto, pasulj, segedin, sarme," našteje sogovornik vsem znane in v hladnih mesecih zelo priljubljene jedi.

Delavsko malco na Jesenicah, poleg Picerije Turist, trenutno pripravijo še v: Restavraciji Kazina, Gostilnici in piceriji Chilli, Domu Pristava, Penzionu pr' Betel ter v Bistroju Oaza.

Turist je že od šestdesetih let minulega stoletja na Slovenskem Javorniku.


Tudi v Turistu je tako, da prišlek že po bežnem ogledu notranjosti ve, da je prišel na Jesenice, kajti tudi tu na častnem mestu visi dres enega od jeseniških hokejskih igralcev. Je to morda dres Andreja Tavžlja? "Ne, nosil ga je Žan Jezovšek. Na tem dresu so podpisi celotne hokejske ekipe," pojasni lastnik jeseniškega Turista še eno zanimivost.


Pa se je morda tudi naš sogovornik, ko je bil mladenič, v Podmežakli podil za ploščkom? "Ne, to pa ne - bil sem nogometaš. To je bil tisti šport, ki je bil nam, otrokom iz delavskih družin, cenovno bolj dostopen kot hokej," se nasmehne.


Zaščitni znak jeseniške picerije so spodbudne misli, napisane na vsakem koraku.


Kaj je zanj torej tista prava, delavska jeseniška malca? "Pol kilograma belega kruha in nekaj na žlico. Delavci v železarni so konkretni možakarji in rabijo nekaj, da jih nasiti," je jasen vodja picerije Turist. Po poklicu ni kuhar, prav daleč od kuhinje pa njegova izobrazba tudi ni, saj je v Ljubljani opravil srednjo agroživilsko šolo.

Tu si lahko ogledate, kako je bilo v Piceriji Turist poleti, ko so jih pod okriljem Razvojne agencije Zgornje Gorenjske obiskali jeseniški učenci iz turističnih krožkov Turizmu pomaga lastna glava.

Jeseničani bodo razumeli oznake, ki omenjajo tudi Vilać. Ostali se bodo nasmehnili, ko bodo v tem imenu razbrali 44 kilometrov oddaljeno avstrijsko mesto.


Še k receptu: ko so konec septembra na Stari Savi pripravili Delavski malci namenjeno kulinarično prireditev, so iz Turista na drugi konec Jesenic prinesli joto. Zato nam je kuhar Marko Grohar - svojčas je delal na ladji, poklicna pot pa ga je ponesla tudi v tujino - narekoval recept za to priljubljeno zimsko jed.


Med narekovanjem recepta je kuhar Marko Grohar poudaril tri stvari, ki jih gre pri kuhanju jote upoštevati: "Krompir, kislo repo in fižol kuhamo posebej, nikoli skupaj. Druga stvar: čebulo in s tem tudi podmet prepražimo na svinjski masti. Tretjič: tudi za joto, podobno kot za ostale enolončnice velja, da večkrat kot jo pogreješ, boljša je!"


Info: kisla repa in krompir Mrtnač, suho meso Žunar, krompir Kumredaj in fižol češnjevec blagovne znamke Polonca iz Slogine špajze.



Jota za 8 - 10 oseb:


500 g kisle repe

400 g krompirja

300 g kuhanega fižola

100 - 200 g suhega mesa

1 - 2 čebuli

3 - 4 stroke česna

2 žlici maščobe

2 lovorova lista

5 zrnc popra

2 žlici moke

sol (po potrebi)



Priprava

  1. Repo oplaknemo s hladno vodo in jo preložimo v večji lonec. Dodamo še suho meso, narezano na kocke. Zalijemo z vodo, ki naj je bo le toliko, da je repa pokrita, zraven pritaknemo lovorova lista in poprova zrna ter zavremo. Zmanjšamo ogenj, da le malo brbota, in kuhamo 45 minut.

  2. Ko se repa kuha, v drugi lonec pristavimo opran krompir, narezan na kocke. Zalijemo z le toliko vode, da je krompir pokrit, in rahlo solimo. Krompir kuhamo toliko časa, da se bo zmehčal, torej nekje 20, 30 minut.

  3. V rahlo soljeni vodi skuhamo tudi fižol, pri čemer kuhar Marko Grohar svetuje, da lahko uberemo bližnjico in uporabimo (odcejen) fižol iz konzerve.

  4. V ponvi na srednjem ognju raztopimo svinjsko mast, na kateri prepražimo na drobno nasekljano čebulo. Med praženjem večkrat pomešamo in tudi solimo.

  5. Ko je čebula prepražena, dodamo strt česen. Ta bo hitro zadišal in takrat v ponev dodamo še moko, ki jo prepražimo do zlatega in tako naredimo prežganje.

  6. H kuhani repi dodamo podmet in zraven vmešamo še odcejen fižol in krompir. Pomešamo in prevremo, da se okusi lepo povežejo.



Delavsko malco so pod okriljem občine sestavili v tamkajšnjem muzeju in na Razvojni agenciji Zgornje Gorenjske. V knjižici so zbrali več kot petdeset jedi, tesno povezanih z Jesenicami. Delavska malca pa ni izšla le v tiskani obliki, temveč se je razširila tudi na jedilnike šestih jeseniških gostiln.


November 2021



Recept je nastal pod okriljem Delavske malce in v sodelovanju s TIC Jesenice. V Delavsko malco so vključeni: Penzion pr' Betel, Gostilnica in picerija Chilli, Restavracija Kazina, Dom Pristava, Gostilna in picerija Turist ter Bistro Oaza.


bottom of page