top of page

KR tortilje


Foto: Sonja Ravbar za Odprto kuhinjo


Kot vsak recept, ima tudi ta zgodbo, ki gre takole: prijateljica V., odlična kuharica, je med karanteno sestrama pripravila krasne tortilje in vanje namesto solate (ker ji je te pač zmanjkalo) dodala sveže zelje. Kosilo je poželo same pohvale, zato sem samo rahlo prikrojila njeno briljantno idejo.


Pa še nekaj je: živim v Stražišču, le nekaj ulic proč od daleč naokoli znane mehiške restavracije. Morda sem tudi zato navdih za to jed, ki je bila mojima punčkama nadvse všeč, našla tako zelo, zelo daleč.

Z izjemo piranske soli, so vse sestavine lokalne, torej gorenjske, kupljene na omenjenih kmetijah oziroma tržnicah v Kranju in okolici.

Saj res: ta moj recept je bil na nedavnem natečaju Centra za trajnostni razvoj podeželja Kranj uvrščen med najboljše. Najboljši recepti za okusne jesensko-zimske jedi iz gorenjskih sestavin so objavljeni tu.


Tik pred tretjo karanteno: pri V. doma (marca, 2021).



KR' tortilje


Za štiri (nastalo bo 10 tortilj):

300 g moke TIP 500

170 g koruzne moke

žlička soli

približno 3 dl tople vode

0,5 - 1 dl sončničnega olja

Nadevi:

1 kmečki mladi sir z zelišči

1 kisla smetana

1 piščančje prsi

1 večja čebula

250 g rdečega zelja

300 g kuhanega fižola češnjevca

malo maščobe

sol


Priprava

  1. Tortilje: v posodi zmešamo obe vrsti moke in sol. Prilijemo vodo in olje. Premešamo, testo zvrnemo na kuhinjski pult in umesimo – bodimo vztrajni in gnetimo vsaj pet minut, da postane gladko. Če je treba, dodamo še malo moke. Testo oblikujemo v kepo, ki jo pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in pustimo na pultu počivati 10 minut.

  2. Zatem testo razdelimo na 10 delov in oblikujemo prav toliko kroglic, velikih približno toliko kot žogice za golf. Kroglice polagamo na rahlo pomokano površino, povrhu jih zelo nežno posipamo z moko in spet pokrijemo s kuhinjsko krpo. Pol ure jih pustimo na sobni temperaturi.

  3. Površino, na kateri bomo valjali, le malo pomokamo. Tu pazimo: če je moke preveč, se bo v ponvi žgala, česar seveda nočemo. Žogice razvaljamo na velikost ponve. Če je treba, na koncu testo še malo raztegnemo z rokami. Bodimo previdni, saj se hitro naredi kakšna luknja.

  4. Ponev z debelim dnom močno segrejemo – skoraj kaditi bi se moralo iz nje. Pozor: olja ne dodajamo! Na suhi in zelo vroči ponvi pečemo tortiljo. Ko se začnejo pojavljati mehurčki, jo obrnemo in zapečemo še na drugi strani. Odlagamo jih na večji krožnik, pokrite pa naj bodo z večjo pokrovko, da ostanejo tople in mehke.

  5. Nadevi pa takole: kmečki mladi sir z zelišči na grobo naribamo. Kislo smetano preložimo v posodico, rdeče zelje narežemo na fino (kot za zeljnato solato).

  6. Piščančje meso razrežemo na majhne koščke oziroma ožje trakove. Popečemo jih v ponvi, v katero smo dodali malo maščobe (to je lahko mast). Solimo, premešamo, postrežemo toplo.

  7. Čebulo prerežemo na pol, potem pa narežemo na tenke rezine. Popečemo v ponvi, v katero smo dodali malo maščobe (to je lahko mast). Solimo.

  8. Fižol čez noč namočimo, potem ga skuhamo v neslani vodi (to traja kakih 40 minut). Odcedimo, ohladimo, v posodico stehtamo 300 g, dodamo malo vode in do gladkega zmešamo s paličnim mešalnikom. Če je treba, dodamo še malo vode. Solimo.

  9. Postrežemo tako, da pač razporedimo na mizo, potem pa si vsak na tortiljo naloži, kar in kolikor mu je všeč.



Marec 2021

bottom of page