top of page

Kislo zelje in pire krompir



Idejo za to kislo zelje, pripravljeno s pokrovom iz pireja, dobim v adventno okrašenem Zagrebu. Tam na stojnici Picnic, ki se v hrvaško prestolnico zavihti iz Zadra, to zimo pripravljajo sarme malo drugače.


Te, zadrarsko-zagrebške sarme, so bile bolj podobne segedinu in skrite pod krompirjevo peno. Vsekakor zelo fina jed! Ko poskusim, se mi v glavi že zavrti recept za jed na fotografiji, zato komaj čakam, da bo pravi trenutek za testiranje.


Razlika je v tem, da v moji jedi mesa ni, hkrati pa vlogo fine krompirjeve pene v moji kuhinji odigra nič manj fin krompirjev pire.


Skratka - zimska in poceni jed je to, ki me spominja tudi na dobre stare čase, ko sva z bratom pri babici vedno izprosila pire krompir. Ta sicer h kaki jedi, denimo k segedinu, ni bil predviden, ampak je bil takrat čas za krompir v kosih, ki pa se nama je zdel precej pust in brez okusa, zato nama je babica rade volje naredila pire, podoben temu na fotografiji.


Info: kislo zelje Polonca iz Slogine špajze, od koder sta tudi slovenski krompir in čebula.


Še to: Sloga ima urejeno tudi spletno trgovino: izdelke izberemo na kmetija.net in jih nato prevzamemo na dostavnem mestu pred Kmetijsko vrtnarskem centru Sloga na Primskovem (Šuceva 27, Kranj).


Za 4 - 6 oseb:


500 g kislega zelja

2 čebuli

2 stroka česna

500 g krompirja

2 - 3 dl mleka

2 žlici paradižnikovega koncentrata

1 žlica sladke mlete paprike

50 g masla

malo olja

malo naribanega muškatnega oreščka

sol, poper


Priprava

  1. Pripravimo pire: krompir olupimo, narežemo na kocke in skuhamo do mehkega v slani vodi. Ko je kuhan, vodo odlijemo, dodamo toplo mleko, maslo in nariban muškatni orešček. Pretlačimo in, če je treba, dodamo še malo mleka.

  2. Ko se krompir kuha, pripravimo kislo zelje: najprej na malo olja prepražimo na drobno nasekljano čebulo. Ko je prepražena, dodamo strt česen, sladko mleto papriko in paradižnikov koncentrat, nato pa po minuti ali dveh mešanja zalijemo z dvema decilitroma vode.

  3. Zdaj poskusimo kislo zelje: če se nam zdi preveč kislo, ga splaknemo pod curkom hladne vode. Kislo zelje dodamo k prepraženi čebuli, pomešamo in po potrebi dodamo še kak deciliter, dva vode. Tekočine ne sme biti preveč.

  4. Ko zavre, zmanjšamo ogenj, da jed le malce brbota, in kuhamo pol ure.

  5. Nato jed sestavimo: v ognjevarni posodi (lahko tudi v srednje velikem pekaču) naj bo najprej skuhano kislo zelje, čez enakomerno razporedimo pire krompir.

  6. Pečemo približno pol ure v pečici, ogreti na 160 - 180 stopinj Celzija. Malo ohladimo in postrežemo.

Namig: jed lahko sestavimo že večer prej, nato jo ohladimo, pokrijemo in damo v hladilnik (ali pozimi na okensko polico), naslednji dan za kosilo pa samo sledimo zadnji točki v receptu, torej spečemo v pečici.


Januar 2023



bottom of page