top of page

Orehova potica babi Nade



Babi Nada dvakrat na leto speče posebno orehovo potico - ob božiču in za velikonočne praznike.


Te dni obljubi, da bo zapisala recept za to posebno potico. Takole še pove: "Ne, recepta pa ne dam. Ne, res ne."

Potica, pred dolgimi leti ujeta na radijskih valovih.

Zakaj pa ne? "No, poslušaj, takole je bilo ... Enkrat sem imela pouk popoldne (opomba: bila je učiteljica) in sem dopoldne poslušala radio. En gospod je pripovedoval o potici in ker sem opazila, da govori zanimivo, sem si zapisala recept za potico. Ampak njegov recept ni bil iz kilograma moke, neke manjše potice je delal, zato imam zdaj specialni recept."


Nekaj tednov (in par prigovarjanj) kasneje mi babi Nada izroči na roko napisan recept z naslovom: "Fina potica za mojo veliko družino."


Potica babi Nade: pred hišo v Spodnji Besnici in na bližnjem Jamniku.



Testo:


1 kg moke

5 dl mleka

kocka kvasa

15 g soli

3 žlice ruma

120 g sladkorja

5 rumenjakov

200 g masla

naribana lupinica 1 limone


Nadev:


500 g mletih orehov

2 dl mleka

400 g sladkorja v prahu

150 g drobtin

cimet

0,5 dl ruma

400 g kisle smetane

1 vaniljev sladkor

3 - 5 beljakov


Priprava

  1. Pripravimo kvasec: v mlačno mleko razdrobimo kvas, dodamo žlico sladkorja in žlico ali dve moke. Pomešamo in počakamo (približno 15 minut), da začne kvas delovati.

  2. Maslo počasi raztopimo na malem ognju, odstavimo in pustimo, da se malo ohladi.

  3. V posodo vsujemo moko, na rob dodamo sol. Dodamo še vse ostale sestavine, naštete za testo, in z leseno kuhalnico zamesimo testo. "Mešamo 10 minut in pazimo, da testa ne vzdigujemo preveč, sicer se delajo zračni mehurji," narekuje babi Nada.

  4. Dobro zgneteno testo oblikujemo v kepo, ki jo postavimo v dovolj veliko posodo. Pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati 1 uro na sobni temperaturi.

  5. Ko testo vzhaja, pripravimo nadev: mlete orehe poparimo z vrelim mlekom. Ko se zmes ohladi, dodamo še sladkor v prahu, cimet, rum, vaniljev sladkor, kislo smetano. Pomešamo. Nato previdno vmešamo še sneg, ki smo ga pripravili iz 3 oziroma 5 beljakov. "Ni treba porabiti vseh beljakov, ker bo zmes verjetno preveč mokra. No, lahko pa jih," pravi babi Nada.

  6. Vzhajano testo prevrnemo na pomokano površino. Zvaljamo in enakomerno namažemo z nadevom. Zavijemo z roko (torej ne z uporabo prtiča). Naj bo zvito bolj na tesno.

  7. Razrežemo na dva dela in ju položimo v pekač. Namaščen? "Pekača nikoli ne namažem z maslom, saj je v testu veliko maščobe, zato se potica ne prime na dno," pojasni babi Nada.

  8. Potico z leseno paličico (tisto za ražnjiče) večkrat prebodemo: "To lahko storimo že takoj, ko jo damo v pekač, ali pa tik pred peko." Potica naj znova počiva približno 1 uro.

  9. Potem spečemo. "Postopek peke je tak: najprej 10 minut pečemo na 200 stopinjah Celzija, nato 40 minut na 180 stopinj Celzija in potem še zadnjih 10 minut na 150 stopinjah Celzija," narekuje babi Nada še zadnji korak do popolne orehove potice za veliko družino.

Kaj pa, če sta štruklja predolga za naš pekač? "Tedaj ostanke odrežemo na dva prsta debele rezine, ki jih spečemo kot osja gnezda," svetuje babi Nada.


April 2021

bottom of page