top of page

Korenčkova potica



Orehova, pehtranova, makova, lešnikova, drobnjakova, ocvirkova ... Kaj pa korenčkova potica? Odlična je - malo drugačna, osvežilna in narejena iz (cenovno) dostopnih sestavin.


Sestavine kupim v Slogini špajzi: moko iz mlina Rotar, maslo s Kmetije pr' Krč, jajca Maln ter slovensko korenje in jabolka.

Dobrote iz Slogine špajze lahko naročimo na kmetija.net in nato prevzamemo v Kmetijsko vrtnarskem centru Sloga na Primskovem pri Kranju (Šuceva 27).

Kmetijsko vrtnarski center Sloga na Primskovem v Kranju.



Korenčkova potica


Testo:

500 g moke

0,25 l mleka

20 g masla

1 jajce

2 rumenjaka

2 žlici sladkorja

1 vrečka suhega kvasa

sol


Nadev:

600 g korenja

1 večje jabolko (ali 2 manjši)

80 g masla

100 g sladkorja

1 vaniljev sladkor

naribana lupinica 1 pomaranče

1 žlica ruma

cimet

2 beljaka

ščepec soli


In še:

košček maščobe (za potičnico)

malo moke (ko razvaljamo)



Priprava

  1. V lonček nalijemo mleko, dodamo sladkor in maslo ter počasi segrejemo do mlačnega - toliko, da se maslo raztopi.

  2. Nato v posodo odmerimo moko, ob rob dodamo sol. V jamico na sredini vsujemo suhi kvas, prilijemo mlačno mleko in začnemo mešati. Med mešanjem dodamo še jajce in rumenjaka. Umesimo gladko testo, ga oblikujemo v kepo in postavimo v posodo, ki jo pokrijemo.

  3. Ko testo počiva, pripravimo nadev: v ponvi počasi raztopimo maslo, na katerem med mešanjem na zmernem ognju kakih 10 minut pražimo na drobno naribano korenje.

  4. Prepraženo korenje malo ohladimo, dodamo na grobo naribano olupljeno jabolko, navadni in vaniljev sladkor, rum, cimet in pomarančno lupinico. Premešamo in pustimo, da se povsem ohladi.

  5. V ohlajeno korenčkovo mešanico z občutkom vmešamo čvrst beljakov sneg, v katerega smo dodali ščepec soli.

  6. Testo se je zdaj že nekoliko spočilo, zato ga lahko razvaljamo na rahlo pomokani površini. Razvaljano testo premažemo z nadevom, zvijemo v štrukelj in preložimo v potičnico, ki smo jo namastili.

  7. Potičnico pokrijemo s plastično vrečko in položimo za nekaj ur (ali čez noč) v hladilnik, da počasi vzhaja.

  8. Ko potica naraste na dvojni volumen, segrejemo pečico na 170 - 180 stopinj Celzija. Tik preden gre potica v pečico, jo na več mestih vse do dna preluknjamo s tanjšo pletilko (ali leseno palčko za ražnjiče).

  9. Pečemo 45 ali 60 minut. Po pol ure peke pogledamo v pečico - če potica postaja preveč zapečena, jo pokrijemo s kosom papirja za peko in pečemo naprej.

  10. Po peki potico približno 10 minut pustimo v potičniku, zatem jo prevrnemo na leseno desko ali rešetko. Potico pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in pustimo, da se na sobni temperaturi počasi ohladi.



April 2022

bottom of page