top of page

Kosilo s koprske tržnice



Ko me pot ponese do Kopra, se ne morem ogniti obisku tržnice. Ne samo zaradi Sladoledarne, temveč predvsem zaradi tako zelo drugačne ponudbe, kot jo premorejo kranjske stojnice!


Na Tržnici Koper je tudi večja ribarnica.


Kajti v Kopru že takole, februarja, najdemo brokoli in mlado čebulico. V cekarju se mi zatakne tudi pastinak, ki ga na Gorenjskem le redko vidimo. Pa rožice, tako dišeče in pomladanske, da hipoma odženejo mrzlo zimo. In fige, domači mandlji, čudovit radič!


Trenutno je v Kopru začasna tržnica, saj osrednjo obnavljajo, a je vseeno veliko bolj urejena kot kranjska ...


Da ne pozabim omeniti stojnice z mokami in domačimi pekovskimi izdelki Kmetije Koren, katerih izdelki - predvsem zelo redka moka enozrnice in prav takšni kosmiči - so me zasvojili že pred nekaj leti, med obiskom novogoriške tržnice.


Moja definicija nakupovanja: šopek iz brokolija, pisan radič in pastinak, pomešan s peteršiljem.



Za 4 osebe:


500 g očiščenih sardelic

nekaj žlic koruzne moke

4 - 6 srednje velikih krompirjev

polovica srednje velike glavice ohrovta

olje (za cvrtje)

oljčno olje (ko postrežemo)

sol


Pripravimo še:

papirnate brisačke (da popijejo odvečno maščobo)


Priprava

  1. Najprej olupimo krompir in ga narežemo na manjše, enako velike kose. V soljeni vodi ga skuhamo do mehkega. Ko je krompir kuhan, ogenj ugasnemo in v lonec dodamo še ohrovt, ki smo ga oprali in razrezali na tanke rezance. Pomešamo in pustimo v loncu toliko časa, da spečemo sardelice.

  2. Sardelice operemo in osušimo.

  3. Povaljamo jih v koruzni moki in z obeh strani ocvremo v ponvi, v katero smo vlili olje za cvrtje.

  4. Pečene odlagamo na krožnik, pokrit s papirnato brisačko, ki vpije odvečno maščobo. Ko se malo ohladijo, jih posolimo.

  5. Šele ko so sardelice pečene, iz lonca s krompirjem in ohrovtom odlijemo vodo. Prilogo preložimo na krožnik in pokapamo z najboljšim oljčnim oljem, kar jih imamo v shrambi.



Februar 2022



bottom of page