top of page

Kostanjeva torta (Ervin Kozjek)Ko je v Zgornji Besnici pri mojem domačem Kranju, kostanov piknik, se tam zberejo tudi številne kostanjeve dobrote.


In vsakokrat je verjetno največje zanimanje za slaščice, ki jih pripravi domačin Ervin Kozjek. "Gostinec sem že vrsto let. Ko sem opazil, da na pikniku ni sladic, sem se lotil priprave," mi pojasni Ervin, medtem ko kramljava na oktobrski Stražiški tržnici.

Hej, sem se pri imenu piknika zmotila? Niti ne - u Besnc 'majo kostan!

Podčrtano s kostanjem: grmada, košarice in med.


Takole začne recept narekovati Ervin: "Toplo se oblečeš in obuješ primerno pohodno obutev, saj je v gozdu velikokrat mokro in spolzko. V košaro nabereš dva kilograma lepega debelega kostanja."

Spekli kostanjevo torto, oblikovali kostanjeve ježke: Jožef in Ervin Kozjek ter Staša Orson.


Tu je torej preverjeni recept za odlično kostanjevo torto!Kostanjeva torta (za 10 - 12 kosov)


Nadev:

2 kg svežega kostanja

nežna krema za torte (po našem najljubšem receptu)


Biskvit:

6 jajc

280 g belega ali rjavega sladkorja

240 g moke

1 vaniljev sladkor

pol vrečke pecilnega praška


Pripravimo tudi:

košček masla (za pekač)

malo sladkorja (za premaz biskvita)


Priprava

  1. Kostanj damo v vročo vodo in ga kuhamo približno 50 minut. Nato vzamemo enega iz vode, ga olupimo in poskusimo, če je dovolj kuhan. Ko je dovolj kuhan, kostanj olupimo, za ta opravek pa v roke vzamemo primerni nožek, ki odstrani tudi notranjo kožico, saj ta jed pogreni. "To vam bo vzelo 2 uri potrpežljivega dela. Olupljen kostanj damo v hladilnik," pravi Ervin Kozjek.

  2. Nato spečemo biskvit za torte: iz beljakov stepemo trd sneg, rumenjake penasto umešamo s sladkorjem, tudi vaniljevim. Nato k stepenim rumenjakom počasi, po žlicah, dodajamo moko, pomešano s pecilnim praškom. Na koncu v zmes previdno vmešamo še trd sneg.

  3. Zmes vlijemo v z maslom namazan pekač in spečemo v vroči pečici, ogreti na 170 - 180 stopinj Celzija. Pečemo okoli 25 minut, do zlatorjave barve in primerne čvrstosti.

  4. Ko je biskvit pečen, ga zvrnemo na prt in odstranimo model. Biskvit pokrijemo s prtom, da se počasi ohladi in obdrži vlago v sebi. Ko je biskvit ohlajen ga z dolgim nožem po dolgem razrežemo na tri plasti.

  5. Najprej namažemo spodnji plast s sladko vodo, v katero smo dali 100 g kostanjeve moke, to je stisnjenega ohlajenega kostanja.

  6. Nato naredimo nežno kremo za torte po našem najljubšem receptu in ji dodamo 600 g kostanjeve moke - s to kremo premažemo spodnjo plast. Damo v hladilnik za 20 minut, da krema postane čvrsta. Postopek ponovimo še dvakrat, torej na torto nalagamo plasti eno za drugo.

  7. Torto na koncu premažemo s preostankom nadeva in, če želimo, prelijemo s čokolado ali posujemo z mletimi orehi. Zatem jo še za pol ure postavimo v hladilnik, da se okusi povežejo.

Kako pripravimo kremo za torte? Moj najljubši recept dodam kmalu!


Oktober 2022


Comments


bottom of page