top of page

Kostna juha z žličniki



Enostavna priprava, poceni sestavine in okus, kot se ga spomnimo iz otroštva - kostna juha z zdrobovimi žličniki!


Pripravljena je iz eko govejih kosti Ekodar. Če se potrudimo in na lokalni tržnici najdemo ostale, tudi slovenske sestavine, bo juha še za odtenek boljša.


Še en nasvet: ker se ta juha malo dlje kuha, se priprave lotimo popoldne. Ko gremo spat, štedilnik ugasnemo in čez noč juho pustimo na ugasnjeni plošči štedilnika, da se bo počasi ohladila.



Za 8 - 10 oseb:


približno 1 kg eko telečjih kosti

2 ali 3 srednje velike čebule

4 korenčki (2 rumena in 2 oranžna oziroma rdeča)

1 peteršilj (malo zelenja prihranimo za konec)

za oreh velik kos gomoljne zelene

lovorov list

6 zrn črnega popra

1 žlička soli


Zdrobovi žličniki:

60 g pšeničnega zdroba

1 jajce

30 g raztopljenega masla

ščepec soli


Priprava

  1. Kosti 20 minut pečemo v pečici, ogreti na 200 stopinj Celzija.

  2. Medtem ko se pečejo, pripravimo zelenjavo: korenje, peteršilj in zeleno olupimo. Olupimo tudi čebulo in jo po dolgem razrežemo na dve, tri rezine. Do rjavega jih z obeh strani popečemo v suhi ponvi, in to na visokem ognju. Vse našteto, kot tudi poper in lovor, damo v večji lonec.

  3. Zatem dodamo še popečene kosti, zalijemo s 3 ali 4 litri hladne vode in solimo.

  4. Segrejemo in tik pod vreliščem zmanjšamo ogenj. Juha mora le blago vreti oziroma se kuhati na takšnem ognju, da se dva kuharja kregata, ali vre ali ne. Kuhamo 4 ure, nato ogenj ugasnemo, juho pa pustimo na štedilniku, da se ohladi.

  5. Ohlajeno precedimo skozi gosto cedilo, lahko tudi gazo. Korenje, ki se je kuhalo v juhi, narežemo na kolutke in na majhne koščke narežemo še kuhano meso, ki se je držalo kosti.

  6. Zdrobove žličnike pripravimo tako, da do gladkega pomešamo vse naštete sestavine. Počakamo 10 minut, nato z žlico, ki jo vsakič namočimo v vrelo juho, oblikujemo lepe žličnike.

  7. Kuhamo toliko časa, da se zmehčajo - 10 ali 15 minut bi morali zadostovati. Tudi med kuhanjem žličnikov naj velja, da juha ne sme kipeče vreti, ampak naj le malenkost brbota.

  8. Ko juho postrežemo, razporedimo poleg žličnikov v vsak krožnik še malo korenja, mesa in nasekljanega peteršiljevega zelenja.

Če želimo bistro juho, žličnike kuhamo posebej, torej v vreli vodi, in ne v juhi.


December 2021



bottom of page