top of page

Kranjski štruklji iz Gostilne Kot



Zaščitni znak Gostilne Kot je kranjska trojka: kranjska klobasa, kranjsko pivo in kranjski štruklji. Arvajevo kranjsko klobaso v Kotu skuhajo po znanem postopku, varjenje piva prepustijo Kranjski pivovarni. Kaj pa so kranjski štruklji, ki jih v Kotu pripravljajo vse od leta 1936?


Recept za kranjske štruklje je leta 1868, izšel v kuharici Magdalene Pleiweis, ki je bila osnova za veliko slovensko kuharico Felicite Kalinšek.


Takole je bil pred več kot 150 leti ta recept videti na stranicah Slovenske kuharice:

Naredi šest jajčnih blekov; potem naredi iz ribane kaše kuh, zdaj ta kuh po jajčnih blekih namaži, sem in tje malo zalzna vrh deni, ter vsacega posebej rahlo vkup zavij, na tri prste dolge koščke zreži, pokoncu košček zraven koščka v pomazano skledo postavi; v piskru pa dobro všprudljaj poldrugo litrovo osmino (pol masleca) sladke kafé-smetane, dve celi jajci, in malo cukra s tem koščke polij, pa speci. Toliko jih imaš za 8 do 10 ljudi.

Pred Gostilno Kot, tam na vhodu v staro mestno jedro, visi lesena klobasa, ki tehta vsaj 45 kilogramov.


Danes Gostilno Kot vodita Brigita in Gorazd Gros. Ona natakarica, on kuhar, sta že vrsto let delala v Kotu, preden sta od legendarnega gostinskega para, Martine in Štefana Klinarja, prevzela gostilno.


"Kar nekako začrtano nama je bilo, da prevzameva gostilno," se nasmehne Brigita Gros, ki jo zmotimo na samem začetku delovnega dne, ko telefoni zgolj lenobno brnijo in le redki naročajo zgodnje dopoldanske malice. Te po novem, torej od karantenskih časov dalje, pripeljejo tudi na dom.


Pred poltretjim letom sta Gostilno Kot prevzela zakonca Gros, Gorazd in Brigita.


Še eno novost sta zakonca Gros v zadnjem času dodala v Kotovo ponudbo, in to so pice. "Novi časi - nova ponudba," pravi Brigita Gros, preden se skupaj ozreva k prav posebni, kranjski pici. Nanjo h kuhanemu pršutu in ostalim sestavinam, ki smo jih vajeni videvati na picah, dodajo še šampinjone in na koščke narezano kranjsko klobaso.


Posebnost jedilnika je kranjska trojka, in sicer za gorenjsko metropolo značilni klobasa, štrukelj in pivo.


"Kranjske klobase so vedno Arvajeve, tako je že vsa ta leta. Poleg tega imamo še mlečne izdelke Mlekarstva Podjed z Olševka ter kislo zelje in repo s Kmetije Zupan v Prebačevem - njihovi izdelki so bili na Dobrotah slovenskih kmetij velikokrat nagrajeni. V kuhinji porabimo veliko zelenjave in trudimo se, da je večina te domače, torej slovenske," se po jedilniku sprehodita zakonca Gros.


Spoštovani gost ...


No, meni pa krajši sprehod po notranjosti gostilne - ta zaradi znanih razmer zadnje čase bolj sameva, saj se večina dogajanja odvija na prostorni terasi, ki sega na Maistrov trg - prinese spomine na preteklost. Tu je jedilnik na tablicah, kakršne še danes najdemo po gorskih kočah, tam je v okvir postavljena Prešernova Zdravljica, na steni pa so plastificirane tudi rime, ki goste kar v verzih opozarjajo na strpnost.


Posodice za kranjske štruklje, ki jih v Vogljah ustvarja Barbra Štembergar Zupan.


K receptu: Brigita in Gorazd Gros mi narekujeta zgolj okvirna navodila za kranjske štruklje, za katere porabim: ribano kašo in jajca Maln ter maslo in kislo smetano Podjed. Kranjske štruklje postrežem na krožniku iz delavnice Flamma sredi Kranja, ki jo z ustvarjalno energijo polnita Eva in David.



Za 6 - 8 oseb:


6 - 8 palačink


Nadev:

200 g ribane kaše

2 jajci

50 g surovega masla

6 žlic domače marelične marmelade

sol


Preliv:

2 dl kisle smetane

2 jajci


Pripravimo še:

malo sladkorja v prahu

košček masla (za posodice oziroma pekač)


Priprava

  1. Po klasičnem receptu iz moke, jajc, mleka z dodatkom malo soli in malenkosti sladkorja spečemo palačinke.

  2. Pripravimo nadev: v rahlo osoljeni vodi in na zmerni temperaturi skuhamo ribano kašo po navodilih, zapisanih na embalaži. Med kuhanjem večkrat pomešamo. Kašo odcedimo in ohladimo.

  3. Ohlajeni kaši primešamo na pol stopljeno maslo, razžvrkljano jajce in marmelado. S tem nadevom namažemo palačinke.

  4. Zvijemo jih, zrežemo na tretjine in položimo v namaščene lončene posodice. Če jih nimamo, uporabimo srednje velik pekač.

  5. Prelijemo s prelivom, torej s kislo smetano, razmešano z dvema jajcema.

  6. Zapečemo v pečici, ogreti na 200 stopinj Celzija. Pečemo 10 ali 15 minut.

  7. Postrežemo še vroče, po želji posute s sladkorjem v prahu.



Oktober 2021



Letos je Slovenija evropska gastronomska regija, zato bodo recept objavili tudi na spletni strani Zavoda za turizem in kulturo Kranj.



bottom of page