top of page

Krompirjeva juha z blitvo (teta Maja)




S teto Majo sva danes šli na kranjsko tržnico in potem še na podvinsko. Vmes sva rekli marsikatero, z maskami na obrazih in tudi na razdalji, se ve.


In gre najin pogovor takole: "Blitvo sem tokrat vzela prvič, se mi zdi, da je prejšnjo soboto ni bilo. Kaj pa bom naredila iz nje, ne vem."


Teta Maja (ne, ni moja teta, ampak teta mojih punčk) je razmišljala nekako takole: "Juho. S krompirjem in čebulo, ampak čebula mi ni tako všeč, zato dodam por. Pa česen, na katerem prepražim blitvo. Na koncu dam v juho še limonin sok in žlico kisle smetane."

Blitva, por, krompir in še nekaj dodatkov!

Še nekaj tehničnih podrobnosti: blitva in por s kmetije Mrtnač, jabolčni kis Matijovc, kisla smetana Podjed, oljčno olje z ekološke kmetije BEM (ker občasno prodajajo izdelke na kranjski tržnici).


Aprilska ponudba na stojnici kmetije Mrtnač. Katarina Pavovec je med branjevci prva, ki je marca 2021 med zelenjavo postavila tablico, na kateri se vrtijo posnetki dela na kmetiji.



Za 4 osebe:


5 listov blitve

2 srednje velika krompirja

3 stroki česna

0,5 srednje velikega pora

žlica jabolčnega kisa

žlica kisle smetane

malo oljčnega olja

beli poper

sol


Priprava

  1. Na malo olja prepražimo por, narezan na tanke rezine. Ko ovene, dodamo krompir, ki smo ga olupili in narezali na čim manjše (približno pol centimetra velike) kocke. Zalijemo z vodo, zavremo, zmanjšamo ogenj, solimo ter popramo.

  2. Kuhamo približno 10 minut, potem poskusimo, če je krompir kuhan. Juha lahko še nekaj minut počaka na vroči plošči ali pa jo odstavimo, da se hitreje ohladi.

  3. Medtem ko se krompir kuha, v ponvici na malo oljčnega olja prepražimo strt česen - samo toliko, da zadiši. Hitro dodamo liste blitve, razrezane na pol centimetra debelo. Pomešamo, solimo. Zelenje bo hitro ovelo in ko se to zgodi, odstavimo.

  4. Tako pripravljeno blitvo vsujemo v lonec h kuhanemu krompirju, dodamo še kis in kislo smetano ter pomešamo. Poskusimo in, če je treba, dosolimo ali še malo popramo.



April 2021



bottom of page