top of page

Lečina enolončnica s korenjem



Januar je vse od leta 2014, ko sta pobudo v domači kuhinji sprožila britanska zakonca Jane Land in Matthew Glover, veganuar.


Gibanje, v originalu imenovano Veganuary, je hitro raslo in v nekaj letih dosegli dva milijona ljudi po skorajda vsem svetu.


Večina se vegansko obarvanemu mesecu pridruži zaradi sočutja do živali. Foto: arhiv gibanja Veganuar


Ker imam v kuhinji še nekaj zelene leče iz mariborske trgovine Zelena japka, jo tokrat pripravim po vegansko in dopolnim z malenkostjo drobnega fižola, ki sem ga poleti našla na rabski tržnici.



Za 4 osebe:


350 g zelene leče (del lahko zamenjamo z drobnim fižolom)

1 por

2 stroka česna

2 korenja (eno je lahko rumeno, drugo oranžno oziroma rdeče)

curry

mešanica začimb (tako imenovana domača vegeta)

nekaj lističev svežega peteršilja (ko postrežemo)

malo olja


Priprava:

  1. V srednjem loncu na olju med nenehnim mešanjem prepražimo por, ki smo ga razpolovili po dolgem, oprali in razrezali na tanko.

  2. Na prepražen por gre strt česen - pomešamo in počakamo kako minuto, da zadiši.

  3. Takoj zatem v lonec dodamo še korenje, olupljeno in narezano na drobno.

  4. Zraven vsujemo še oprano lečo. Solimo, dodamo začimbe in zalijemo z vodo, ki naj za kak centimeter prekrije sestavine.

  5. Zavremo ter zmanjšamo ogenj, da jed le malo vre. Lonec pokrijemo in kuhamo toliko časa, da se leča skuha - nekako 20 minut. Vmes nekajkrat premešamo. Če je treba, med kuhanjem prilijemo še malo vode.

  6. Poskusimo, po potrebi popravimo z začimbami in postrežemo tako, da povrh posujemo nasekljane lističe svežega peteršilja.



Januar 2022

bottom of page