top of page

Gorenjski mac & cheese"Mami, še sem lačna," reče po dveh treningih ter treh kosih kruha s suhim mesom, sirom in kislimi kumaricami. "Makarone bi," ugotovi, ko je zvečer ura že skoraj osem ...


... in jih naredim z mislijo na jutrišnji dan, ko bo za kuhanje kaj malo časa. Ker vsega ne pojesta ta večer, preostanek ohladim, pokrijem s srebrno folijo in spravim v hladilnik.

Naslednji dan za kosilo jed samo pogrejem - to storim tako, da pekač, pokrit s srebrno folijo, potisnem v hladno pečico. Gumb zavrtim na 180 stopinj Celzija in počakam 20 minut.

Info: makaroni Maln, mleko Podjed - mlekonadom.com, ghee moje drage Bohinjke Simone Kejžar - Ekološka sirarska kmetija pr' Tonejovc, edamec Loške mlekarne, bela pirina moka Kolenko.Za 4 osebe:


500 g makaronov

1 zravnana žlica gheeja

1 zvrhana žlica bele moke

približno 3 dl mleka

100 - 200 g sira (edamca ali podobnega)

malo naribanega muškatnega oreščka

sol


Priprava

  1. V slanem kropu po navodilih, zapisanih na embalaži, skuhamo makarone.

  2. Medtem ko se kuhajo, pripravimo bešamel: v srednje velikem loncu segrejemo ghee, nato dodamo moko. Med mešanjem prepražimo in pazimo, da moke ne zažgemo!

  3. V roke vzamemo metlico in začnemo med mešanjem počasi vlivati mleko. Vlivamo res počasi, v drobnem curku, in nenehno mešamo!

  4. Ko je zmes primerne gostote, odmaknemo z ognja. V omako vmešamo 100 g naribanega sira, malo naribanega muškatnega oreščka in ščepec soli. Če se nam zdi preveč redko, vmešamo še malo mleka.

  5. Odcejene makarone preložimo v srednje velik pekač, ki ga ni treba namastiti.

  6. Čeznje vlijemo omako, potem makarone premešamo, da se omaka lepo razporedi. Če hočemo, povrh naribamo še malo sira.

  7. Pekač pokrijemo s srebrno folijo in pečemo 15 minut na 180 stopinjah Celzija.

  8. Nato odstranimo folijo, povišamo temperaturo na 210 stopinj Celzija, in pečemo 10 ali 15 minut oziroma toliko časa, da se jed povrhu malo zapeče.Oktober 2021

Commenti


bottom of page