top of page

Mali zimski burgerji



Burgerji, domači zimski burgerji!


Zimski zato, ker vanje dodamo zimsko solato, torej motovilec, rdeči radič in podobno, kot tudi bio junečje mleto meso Ekodar.



Za 4 osebe:


500 g mletega mesa

6 - 8 malih bombetk

malo maščobe (za ponev)

dodatki po želji (zimska solata, namazi, sir ...)

sol, poper


Priprava:

  1. Bombetke prerežemo in jih na prerezanih polovicah popečemo na zmerno vroči ponvi, na katero smo dodali malo maščobe - pazimo, da ne zažgemo! Solato operemo. Sir narežemo na rezine. Pripravimo še ostale dodatke, ki so nam všeč (popečeno čebulo ali kak namaz, majonezo, paradižnikovo omako ...).

  2. Iz mletega mesa oblikujemo burgerje - mesni polpetki naj bodo le nekoliko večji od naših bombetk, ker se med peko rahlo skrčijo. Da bodo pravilne oblike, si pomagamo s kozarcem: meso na deski sploščimo slab centimeter debelo, nato s kozarcem oblikujemo mesne polpete.

  3. Ponev segrejemo. Vanjo kanemo malo olja, na katerem popečemo mesne polpete. Ko se pečejo na eno strani, jih solimo in popramo, nato obrnemo in spečemo še na drugi strani. Za bolj surovi videz (zapečenost "rare") pečemo približno 2 minuti na vsaki strani, kake 4 ali 5 minut na vsaki strani pa traja, da meso dobro zapečemo (torej: "well done").

  4. Burger lahko sestavimo tako, da na prerezan kruh najprej razporedimo namaz, nanj razporedimo solato, čez položimo pečeno meso. Povrh, če hočemo, dodamo še rezino sira ter pokrijemo z zgornjim delom bombetke.



Januar 2022

bottom of page