top of page

Enolončnica s fižolom



Obožujem jedi, ki so enkrat za dvakrat. Tudi zato ker so poceni!


Skuhaš enkrat, drugi dan pogreješ in imaš za dvakrat.


Tole je ena taka zimska klasika, ker je še zmeraj mraz.



Zima v Stražišču, decembra 2020.



Za 8 oseb:

500 g suhega fižola 3 čebule 3 stroki česna 5 srednje velikih korenčkov (lahko sta dva rumena) 2 para kranjskih klobas žlica sladke mlete rdeče paprike 4 žlice paradižnikovega koncentrata lovorov list domača začimbna mešanica (ki jo ljudski glas imenuje “domača vegeta”) sol malo maščobe



Priprava

  1. Fižol vsujemo v posodo in zalijemo s hladno vodo, ki naj sega tri prste nad fižol. Pustimo čez noč. Nato odcedimo vodo, v lonec dolijemo svežo vodo in skuhamo fižol. Vode ne solimo. Naj rahlo brbota približno 45 minut oziroma toliko časa, da je fižol kuhan. Potem odcedimo.

  2. V večji lonec dodamo žlico ali dve maščobe, na katero vsujemo nasekljano čebulo. Pomešamo, solimo in med mešanjem lepo prepražimo.

  3. Ko se praži, korenje olupimo in ga narežemo na tanjše rezine - če je korenje debelo, ga prepolovimo po dolgem. Nasekljano korenje dodamo prepraženi čebuli.

  4. Pomešamo, dodamo strt česen. Premešamo in ko zadiši, dodamo še mleto papriko, nato pa hitro zalijemo s približno 4 dl vode, v katero smo vmešali paradižnikov koncentrat. V lonec vsujemo še odcejen fižol, dodamo začimbe, lovorov list, začimbno mešanico in sol. Vode mora biti toliko, da pokriva fižol.

  5. Ko zavre, zmanjšamo ogenj. Naj enolončnica na majhnem ognju rahlo brbota približno pol ure.

  6. Potem dve zajemalki enolončnice prilijemo v posodico za palični mešalnik in zmešamo s paličnim do gladkega. Vrnemo v lonec, dodamo na koleščka narezani kranjski klobasi in grejemo še približno 10 minut. Nato ugasnemo ogenj in pustimo še 20 minut, da se malo ohladi in poveže. Poskusimo in po potrebi še malo dosolimo.

  7. Kar ostane, ohladimo, pokrijemo in shranimo v hladilnik (ali zapremo na okensko polico) za jutri.



Marec 2021




bottom of page