top of page

Medena omaka iz pečenih jabolkOb Dnevu medu v kulinariki, ki se v Lescah obeta v soboto, 17. septembra, mi Simon Malc, profesor praktičnega pouka na Srednji gostinski in turistični šola Radovljica, posreduje okvirni recept za medeno omako iz pečenih jabolk.


Takole zapiše dva medena predloga, ki se odlično podata k šmornu: "Prva omaka: jabolka nadevamo z orehi in medom, popečemo v pečici. Nato bomo ta pečena jabolka v blenderju zmleli, da bo nastala omaka. Druga omaka: na polovičke narezano grozdje na stopljenem sladkorju in maslu podušimo, po potrebi dolijemo jabolčni sok in sladko smetano, flambiramo z vinjakom. Šmorn in omako dopolnimo z medom."

Uporabimo naš najljubši recept za šmorn. Če bi radi bolj medeno verzijo, šmorna ne posujemo s sladkorjem v prahu, ampak povrh dodamo malce medu iz bližnjega čebelnjaka.

Nekje na Gorenjskem - premični čebelnjak. Foto: Žan Novak


Info: jabolka in jabolčni sok Matijovc, med čebelarja Grege Flerina (kupljen v Štacunci).


Keramika: iz delavnice usklajenega umetniškega dvojca, ki v Hrašah blizu Radovljice ustvarja pod imenom 6th Sense Art, njune izdelke pa najdemo tudi na mesečni Radolški tržnici - ta je vsako prvo soboto v mesecu, med 10. in 12. uro, na trgu pred cerkvijo (ko je vreme slabo, pa se preseli v Radovljiško graščino).


Moja najlepša lesena kuhalnica: tudi z Radolške tržnice.Za 4 osebe:


2 srednje veliki jabolki

8 - 10 žlic mletih orehov

2 žlici medu

malce jabolčnega soka

malo cimeta (po želji)Priprava

  1. Jabolki olupimo in jim, še celim, odstranimo peščišče. Postavimo jih v pekač.

  2. V vdolbinice dodamo nadev, ki ga pripravimo tako, da zmešamo orehe, med in malo cimeta (po želji). Da dobimo pravo gostoto, dodamo malo jabolčnega soka.

  3. Nadevana jabolka pečemo približno 30 minut v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija.

  4. Nato jih zmeljemo v blenderju (ali s paličnim mešalnikom).

  5. Tako pripravljeno omako postrežemo k šmornu.September 2022Recept je nastal v sodelovanju z Javnim zavodom za turizem in kulturo Radovljica, kjer so zanimivosti o Dnevu medu v kulinariki objavili v blogu.

Comments


bottom of page