top of page

Mesna lazanja s porom



Tole se zgodi ta teden: na Planjavi kupim res, ampak res velik por, pri moji dragi Maruši v Štacunci pa mleto meso s Kmetije Šupc. Logično je edino eno: nastala bo lazanja!


Na veliko veselje mojih punčk, ki to jed - in zraven še musako - naravnost obožujeta.


Lazanjo pripravim s klasično mesno omako - to seveda lahko uporabimo tudi za že omenjeno musako, lahko jo postrežemo s pirejem ali pa enostavno združimo s testeninami. Če mesno omako postrežemo s testeninami, priporočam nekoliko daljše kuhanje na majhnem ognju, torej naj počasi vre vsaj eno uro.

Če je nastalo preveč mesne omake, jo ohladimo, spravimo v posodice in shranimo v zmrzovalnik za dni, ko se ti res mudi in za kuhanje časa skorajda ni!

Še k bešamelu: pripravimo ga tako, da najprej malo popražimo moko, nato pa v šibkem curku dolivamo hladno mleko, medtem pa ves čas mešamo z metlico. Če bešamel pripravimo tako, potem ni šans, da nastanejo grudice!



Za 6 - 8 oseb:


1 zavojček testenin za lazanje (250 g)

1 kg mletega mesa

1 večji por (ali 2 manjša)

2 stroka česna

3 dl paradižnikove omake

0,5 dl rdečega vina

drobnjak, peteršilj

malo olja

mleti poper

(zeliščna) sol


Bešamel:

70 g masla

2 žlici moke

3 - 4 dl mleka

malo naribanega muškatnega oreščka

sol, poper


In še:

100 g sira (edamca, lahko pa je to tudi mocarela)

kos srebrne folije (da lazanjo med peko pokrijemo)


Priprava

  1. Mesno omako pripravimo tako, da na malo olja prepražimo na drobno narezan por. Ko upade, dodamo strt česen in pomešamo, nato takoj dodamo še meso. Med mešanjem ga prepražimo.

  2. Na prepraženo meso vlijemo vino ter počakamo, da alkohol izpari, nato dodamo drobnjak, peteršilj, sol in poper ter zalijemo s paradižnikovo omako. Zraven dodamo še 2 ali 3 dl vode, da dobimo primerno gostoto. Pomešamo.

  3. Ko zavre, ogenj zmanjšamo, da le rahlo brbota. Pokrijemo in kuhamo pol ure.

  4. Ko se kuha, pripravimo bešamel: v manjši posodi raztopimo maslo. Ko je stopljeno, dodamo moko in med mešanjem na zmernem ognju pražimo toliko časa, da moka malo zadiši oziroma rahlo spremeni barvo. Nato začnemo v ozkem curku dodajati mleko, medtem pa ves čas mešamo z metlico za stepanje. Ko dobimo primerno gostoto omake, dodamo še sol, poper in malo naribanega muškatnega oreščka.

  5. Sestavimo lazanjo: v pekač gre najprej malo bešamela, ki ga enakomerno razporedimo po dnu pekača. Čez položimo plast testenin za lazanje, nato sledi plast bešamela in še ena plast testenin za lazanje, potem spet bešamel.

  6. Zdaj gre čez plast mesne omake, nato plast testenin za lazanjo, bešamel, mesna omaka in tako naprej, da porabimo vse sestavine.

  7. Zaključimo s plastjo bešamela, čez katero razporedimo nariban sir.

  8. Potem pekač pokrijemo s srebrno folijo in ga postavimo za 30 ali 40 minut v pečico, ogreto na 160 stopinj Celzija.

  9. Nato odstranimo folijo in počakamo, da se na nekoliko višji temperaturi (180 - 200 stopinj Celzija) lepo zapeče še zgornja plast.



November 2022

bottom of page