top of page

Mesne kroglice z zimsko sestavinoMesne kroglice iz te skrivne zimske sestavine so res hitro pripravljene, saj mesne zmesi ni treba pretirano dodelovati. Pravzaprav je že začinjena in pripravljena, mi pa moramo narediti samo še kroglice.


Mesni nadev za te kroglice se skriva v klasični zimski sestavini, torej v pečenici - iz vsakga para nastane okoli deset kroglic, kar pomeni, da iz treh pečenic lahko oblikujemo okoli 30 kroglic, kar je vrh glave za štiričlansko družino.


Uporabim: pečenice Ave iz mesa slovenskega porekla, torej iz skupine Panvita, kjer poudarjajo vertikalno verigo nadzora (kar pomeni, da nadzirajo, kaj bodo posadili na polje, s čim krmili živali in tudi, da kooperanti poskrbijo za živalim prijazno rejo) ter zelenjavo (por, čebulo in česen) s Kmetije Mrtnač, ki ob sobotah in največkrat tudi ob sredah prodaja zelenjavo na kranjski tržnici.Za 4 osebe:


400 - 500 g pečenic

1 srednje velik por

1 srednje velika čebula

2 stroka česna

1 konzerva (400 ml) paradižnika v kosih

malo olja

sol, poper


Priprava

  1. Surove pečenice zarežemo in spravimo iz ovoja - ovoj zavržemo, notranjost preoblikujemo v mesne kroglice. Ne dodajamo ničesar, temveč iz mesne zmesi samo naredimo kroglice.

  2. Kroglice z vseh strani lepo popečemo v ponvi, v katero smo dodali malo olja.

  3. Nato kroglice odstranimo iz ponve in na ostanku olja popečemo nasekljan por in čebulo. Ko je prepraženo, dodamo še strt česen in pomešamo.

  4. K popečenemu poru in čebuli dodamo mesne kroglice, prilijemo paradižnik in v prazno konzervo vlijemo vodo do roba ter tudi to dodamo v ponev. Solimo in popramo, pomešamo.

  5. Ko zavre, zmanjšamo ogenj, da jed le rahlo brbota. Pokrijemo in počasi kuhamo približno 45 minut ali eno uro.

Namig: te mesne kroglice lahko postrežemo s testeninami, pirejem ali polento.


December 2022

Comentários


bottom of page