top of page

Mesno-zelenjavne sarme



Sarme so nepogrešljive spremljevalke januarja. A čisto nič ne bo narobe, če jih pripravimo tudi na kak drug, hladen dan ...


Za železno klasiko veljajo sarme, nadevane z mletim mesom in rižem. Lahko pa se poigramo in sarme zavijemo v svojo smer.


Tokrat v nadevu: prosena kaša, malo korenja, tudi peteršilj in eko goveje mleto meso Ekodar.


To so sarme!



Za 6 - 8 oseb:


300 g mletega govejega mesa

100 g prosene kaše

2 čebuli

1 - 2 korenja

1 jajce

šopek svežega peteršilja

1 žlička mlete sladke rdeče paprike

malo mlete ostre paprike ali čilija (po želji)

malo maščobe

sol, poper


Kislo zelje:

500 g kislega zelja

približno 700 g zeljnatih listov (ali, namesto obojega: 1 večja kisana zeljnata glava)


Omaka:

500 ml paradižnikove omake

1 žlica moke

malo olja

sol


Priprava

  1. Pristavimo manjši lonec z vodo. Ko zavre, solimo, in v krop vsujemo proseno kašo. Kuhamo 10 ali 15 minut, nato vodo odcedimo in kašo ohladimo.

  2. Ko se kaša kuha, čebulo olupimo, nasekljamo na drobno in prepražimo na malo maščobe. K prepraženi čebuli dodamo naribano korenje, na hitro prepražimo in ohladimo.

  3. S prepraženo zelenjavo zmešamo proseno kašo, mleto meso, jajce, nasekljan peteršilj, mleto papriko ter sol in poper.

  4. Pripravimo še omako, in sicer na malo olja med mešanjem prepražimo moko. Pazimo, da moke ne zažgemo! Ko se moka malo obarva, vlijemo nanjo paradižnikovo omako in pomešamo. Med mešanjem prilijemo še nekaj decilitrov vode, da dobimo dovolj omake. Malo solimo.

  5. Dno pekača enakomerno pokrijemo s kislim zeljem.

  6. Na zeljnato podlago polagamo sarmice, tesno eno ob drugo. Sarme naredimo tako, da iz zelenjavno-mesne zmesi oblikujemo srednje veliko kroglo (nekako takšne velikosti, kot je žogica za golf). Zavijemo jo v zeljnate liste - če so ti manjši, porabimo za eno sarmico en list, sicer zeljnati list prepolovimo po dolgem in v vsako polovičko zavijemo nadev.

  7. Ko so sarme razporejene v pekač, čez enakomerno prelijemo omako. Pekač pokrijemo s srebrno aluminijasto folijo.

  8. Pečemo eno uro v pečici, ogreti na 160 - 170 stopinj Celzija. Zatem odstranimo folijo in povečamo temperaturo na 180 stopinj Celzija. Če je treba, zdaj dolijemo malo vode. Pečemo še kakih 20 minut, malo ohladimo in postrežemo.

V trgovini lahko kupimo ali zeljnate liste ali kar celo kisano zeljnato glavo. Če kupimo dober kilogram težko kisano zeljnato glavo, potem ne rabimo naribanega kislega zelja, s katerim pokrijemo dno pekača - namesto tega v pekač razporedimo kar ostanke zeljnatih listov, ki jih res na tanko narežemo (da so videti kot kislo zelje).


December 2021

bottom of page