top of page

Natrgana svinjina"Meso je v medvedu," si rečem, ko pridem z radovljiških Okusov piva. Medved je pivo.


Pivo, ki ga v Begunjah pri Cerknici v Pivovarni Matenc varita Vesna Potočnik in Andrej Matko. Poleg medveda iz njune pivovarne prihajajo še: srna, detel in lisjak.


A nazaj k medvedu. To je ovseni stout, ki ga opisujejo štiri besede: "Temno, kremno, praženo, čokoladno."


Kvartet iz Pivovarne Matenc. Poleg gozdne živali je na vsaki etiketi še ovca. Zakaj? Ker se na kmetiji ukvarjajo tudi z ovčerejo.


Recept za natrgano svinjino iz Pivovarne Matenc je malo drugačen od mojega, a rezultat je podoben, saj ta način priprave mesu nariše značilen - moram priznati, da prav prijeten - okus po pivu.


Okusi piva, (končno) ju-pi iz žirovske Crazy Duck Brewery in točilnica na štirih kolesih iz žirovniške Carniole.Za 4 - 6 oseb:


500 g svinjine (vratovina, v kosu)

0,5 l temnega piva - ovseni stout

zvrhana žlička mlete sladke paprike

žlička rjavega sladkorja

malo sveže mletega popra

zravnana žlička soli

malo olja


Priprava

  1. Meso damo v ne preveč veliko posodo, zalijemo s pivom in zapremo s pokrovom. Meso naj bo čim bolj pokrito s pivom. Posodo za vsaj 24 ur spravimo v hladilnik.

  2. Potem segrejemo pečico na 160 - 170 stopinj Celzija.

  3. Pivo, v katerem smo marinirali meso, prelijemo v ognjevarno oziroma litoželezno posodo, ki ima pokrov - v njej bomo spekli meso.

  4. V skodelici zmešamo: mleto papriko, rjavi sladkor, poper, sol. S to mešanico natremo meso, potem pa ga z vseh strani opečemo v ponvi, v katero smo dodali malo olja.

  5. Popečeno meso preložimo v ognjevarno posodo s pivom, zapremo s pokrovom in potisnemo v segreto pečico.

  6. Pečemo približno 4 ure, na vsako uro meso obrnemo.

Postrežemo z domačo drožemljo, rezino mladega sira, drobnjakovo omako (drobnjak, kisla smetana, skuta in sol), rezino ali dvema paradižnika in z malo solate s sosedinega vrta.


Julij 2021

Comments


bottom of page