top of page

Pampuške


Foto: Marko Feist


Kaj so pampuške? Nekakšne žemljice ljubkega imena, ki jih še vroče premažemo z mešanico strtega česna, olja in vode. V Ukrajini jih tradicionalno postrežejo zraven boršča, sicer pa so tako zelo imenitne, da jih lahko pripravimo kar tako - za na piknik ali pa namesto kruha.


Na Gorenjskem jih ukrajinsko-slovenska ekipa U'krhki peče na srečanjih, ki se odvijajo v Nežkini hiši ob Gostilni Krištof. Prostore je skupinici brezplačno odstopila družina Bolka, da tu lahko pripravljajo kulinarična druženja, dopolnjena z učenjem slovenskega jezika.


Priprava pampušk v Nežkini hiši, kjer ekipa U'krhi počasi že načrtuje tečaje kuhanja ukrajinskih jedi.


Morda še to: ekipa U'krhki je doslej pripravila že dve kuhanji dobrodelnega boršča, ki so ga na mizo obakrat pospremile še tople pampuške: najprej so po ukrajinsko kuhali na Joštu, zatem pa še na Pokljuki v Hotelu Center, kjer so ukrajinskim begunkam že ponudili streho nad glavo in tudi zaposlitev.


Zbrani denar so vsakokrat podarili ukrajinskim družinam, ki od pomladi 2022 živijo v Sloveniji in potrebujejo našo pomoč.



Za 15 – 20 kosov:


500 g moke

1 zavojček suhega kvasa (ali 1 kocka svežega)

1 žlička sladkorja

1 žlička soli

1 žlička pecilnega praška

3 dl tople vode (približno 50 stopinj Celzija)

30 ml olja


Česnov premaz:

30 ml olja (najboljše je, če pomešamo malo oljčnega in sončničnega)

30 ml hladne vode

2 – 3 stroke česna (stremo)

2 – 3 žlice nasekljanega kopra (bolje, če je svež, lahko pa je tudi suh)

0,5 žličke soli


Priprava

  1. Kvas premešamo s sladkorjem, prelijemo s toplo vodo in pustimo stati deset minut. Nato v vodo dodamo še olje in lepo premešamo.

  2. Mojo presejemo, dodamo sol in pecilni prašek, zatem prelijemo z vodo. Zamesimo testo, ki ga pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati na toplem 20 ali 30 minut.

  3. Zatem pečico ogrejemo na 180 stopinj Celzija.

  4. Oblikujemo pampuške (to so kroglice oziroma bombetke), ki jih pustimo še malo počivati, nato pa jih pečemo približno 20 minut.

  5. Takoj ko so pečene, jih še vroče premažemo s česnovo mešanico – to pripravimo tako, da premešamo vse sestavine, omenjene za premaz.



Julij 2022

bottom of page