top of page

Pehtranova pletenica (babka)



Pehtranova potica je moja najljubša. Tokrat sem jo pripravila malo drugače, kot pletenico. Ker pač vsi te dni pečejo pletenice, imenovane tudi babka.


Ded J. je bil zavite lepotice konec minulega tedna zelo vesel - tudi zato ker je prav velik kos pehtranove tisti, ki si ga privošči, vedno ko se povzpne na Lubnik (1025 nadmorskih metrov).

Naj zadiši po pehtranu ...

Se mi zdi, da bo pri nas doma jutri znova dišalo po pehtranu, le da štruklja tokrat ne bom prerezala, ampak ga bom kar lepo prestavila v mojo potičnico, ki so jo izdelali v Varstveno delovnem centru Kranj - enota Škofja Loka.


Še nekaj tehničnih podatkov: bela moka iz prekmurskega mlina Kolenko, mleko, maslo in skuta Podjed (Olševek), suh pehtran iz trgovine Korotan (Struževo), jajca s kmetije Maln (Podreča), rjavi sladkor iz Indije Koromandije (Kranj).


Pred veliko nočjo v Kranju: oljčne vejice in butarice.



Pehtranova pletenica (babka)


Nadev:

250 g skute

3 žlice kisle smetane

4 žlice suhega pehtrana

2 žlici drobtin (uporabili smo navadne, krušne)

1 jajce

5 žlic rjavega sladkorja


Testo:

500 g moke

2,5 dl mleka

1 žlica rjavega sladkorja

vrečka suhega kvasa

1 jajce

naribana lupinica ene pomaranče

2 žlici ruma

ščepec soli


In še:

košček masla (za pekač)

1 jajce (za premaz)

kos papirja za peko

malo moke (za delovno površino)


Priprava

  1. Najprej v skledici premešamo 2 žlici pehtrana (preostali pehtran bomo porabili malo kasneje) in ostale sestavine, naštete za nadev.

  2. Testo: mleko segrejemo do mlačnega, vanj vmešamo žlico sladkorja in suhi kvas. Pustimo 10 ali 20 minut, da kvas začne delovati oziroma da se kvasec zapeni. Potem v posodo odmerimo moko, ob rob dodamo sol in prilijemo vse ostale sestavine, omenjene za testo. Dobro premešamo – priporočamo, da z mešalnikom. Testo bo morda malo bolj tekoče, kot smo ga vajeni, a nič hudega. Dobro premešano testo pokrijemo s prtičem. Na sobni temperaturi naj vzhaja približno eno uro.

  3. Pripravimo podolgovat pekač (nekako 30 X 12 centimetrov). Da bomo pletenico lažje vzeli iz pekača, odrežemo kos papirja za peko, ki naj bo dolg toliko kot pekač. Stranske robove pekača namažemo z maslom, s papirjem za peko pa pokrijemo pekač tako, da prekriva daljše robove.

  4. Testo na pomokani površini zvaljamo v pravokotnik. Ta naj bo širok toliko, kot pekač, in dolg približno 50 cm. Enakomerno premažemo z nadevom, potem prav tako enakomerno posujemo s preostalima dvema žlicama suhega pehtrana. Zavijemo v štrukelj (kot potico), potem pa z ostrim nožem po dolgem prerežemo po dolžini tako, da se na enem delu samo še 2 centimetra našega štruklja držita skupaj. Razrezana dela samo nekajkrat zasukamo enega okoli drugega. Pletenico previdno preložimo v pekač, obložen s papirjem za peko, in pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo. Na sobni temperaturi naj vzhaja še kakšne pol ure.

  5. Vzhajano pletenico premažemo z razžvrkljanim jajcem. V pečici, ogreti na 160 – 180 stopinj, pečemo približno 45 minut. Po 30 minutah pogledamo, kako se peče: če je po vrhu že dovolj zapečeno, pletenico pokrijemo s papirjem za peko, in pečemo naprej.

  6. Pečena pletenica naj 10 minut počaka v pekaču, preden jo zvrnemo na rešetko. Postrežemo ohlajeno ali še mlačno.



Marec 2021


bottom of page