top of page

Pehtranova potica s pomarančoZame super kombinacija za začetek poletja: sveži pehtran s kranjske tržnice in pomarančna lupinica, ki jo od zime hranim v hladilniku.


Takole shranim pomarančno lupinico: naribam lupinico več ekološko pridelanih pomaranč (s kakšnega od hrvaških otokov), nato dodamo nekaj žlic sladkorja in dolijem rum. Premešam, srednji kozarec za vlaganje zaprem in ga shranim v hladilnik. Pol žličke ali žličko te mešanice porabim, ko rabim za pecivo.


Z Jošta. Foto: Žan Novak


Info: pehtran s kranjske tržnice, moka Kolenko, mlečni izdelki Golar.


Pehtranova potica s pomarančo


Testo:

500 g moke (in še 2 žlici, za kvasec)

slabe 3 dl mlačnega mleka

2 jajci

2 žlici sladkorja

1 vrečka suhega kvasa

1 žlička naribane pomarančne lupinice

pol žličke soli


Nadev:

šopek svežega pehtrana

2 dl kisle smetane

2 jajci

100 g sladkorja

drobtine (da zgostimo nadev)


Ne pozabi na:

malo moke (ko razvaljamo)

košček maščobe (za pekač)Priprava

  1. V mlačnem mleku raztopimo sladkor, suhi kvas in 2 žlici moke. Počakamo 10 minut.

  2. Medtem v posodo odmerimo moko, ob rob dodamo sol in naribano pomarančno lupinico. Vključimo mešalnik, najprej dodamo jajci, nato počasi prilijemo kvasec.

  3. Dobro zgnetemo testo, ga oblikujemo v kepo. Testo pospravimo nazaj v posodo, to pa pokrijemo. Pustimo na sobni temperaturi dobre pol ure, da testo vzhaja.

  4. Medtem pripravimo nadev: zmešamo vse sestavine (razen pehtrana), da dobimo lepo mazljivo strukturo. Lahko je malce bolj tekoča (nekako kot takrat, ko pripravljamo srednje gost čokolino), ker se bodo v pol ure drobtine še malo napile.

  5. Pripravimo še pehtran. Pehtranove vejice osmukamo - stebelca zavržemo, lističe pa na drobno narežemo.

  6. Vzhajano testo razvaljamo na rahlo pomokani površini. Enakomerno premažemo z nadevom in posujemo z narezanim pehtranom. Zavijemo v štrukelj, ki ga preložimo v potičnico tako, da "šiv" gleda navzgor.

  7. Potičnico pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo, da testo še enkrat vzhaja, kar znova traja približno pol ure.

  8. Potico na več mestih prebodemo do dna, nato pa jo pečemo približno 45 minut v pečici, ogreti na okoli 180 stopinj Celzija. Po 20 minutah pogledamo v pečico - če se zdi, da se je prehitro obarvala, jo pokrijemo s kosom papirja za peko in pečemo dalje.

  9. Ko je potica pečena, jo damo iz pečice. Počakamo 10 minut in previdno zvrnemo na leseno desko. Pokrijemo in, preden zarežemo, tudi ohladimo - lahko do mlačnega, lahko pa povsem.Junij 2022

Yorumlar


bottom of page