top of page

Pehtranovi zavozlančki


Ko na tržnici opazim prvi pehtran, se mu ne morem upreti. Tega mi, medtem ko stojim v vrsti za mleko, kupi M. jr, prodajalec pa jo spotoma pohvali, rekoč: "Tako se dela, že otroke je treba učiti, kaj je domača hrana in kako se jo kupuje."


A tokrat ni poseben samo pehtran. Prav poseben je tudi pekač iz delavnice OK dobrote, ki mi ga podari najboljša soseda Laura.


Zanjo sta (tudi zato) dva dišeča in še topla zavozlančka.


Podrobnosti: mleko in maslo Podjed, moka iz Maršetovega mlina (kupljena v prikolici Poličarjeve kmetije, ki je vsako soboto dopoldne parkirana na Glavnem trgu v Kranju), rjavi sladkor iz Indije Koromandije, jajca Maln.


Pehtran na tržnici in nekaj korakov, ki te popeljejo do zavozlančkov. Kose testa na zadnji sliki samo malo zaviješ in oblikuješ v krog.



Testo:


300 g moke

2 dl mleka

žlička sladkorja

žlička suhega kvasa

ščepec soli


Nadev:

šopek svežega pehtrana

60 g masla

70 g drobtin (in še ena žlica za povrh)

60 g sladkorja

2 jajci

1 velika žlica kisle smetane



Rabimo še:

kos papirja za peko

malo moke (za delovno površino pri valjanju)

1 jajce (za premaz)


Priprava

  1. V mlačno mleko vmešamo žličko sladkorja in suhi kvas. Pustimo 10, 15 minut, da začne kvas delovati, nato vlijemo k moki, ki smo ji ob kraj dodali ščepec soli. Dobro zamesimo - to storim kar z električnim mešalnikom.

  2. Testo oblikujemo v kepo, ki jo postavimo v posodo in pokrijemo s pokrovom. Pustimo, da 45 minut vzhaja na sobni temperaturi.

  3. Medtem ko testo vzhaja, pripravimo nadev, in sicer na maslu počasi, do zlatorjave barve, prepražimo 70 g drobtin. Odstavimo, vmešamo še žlico drobtin. Ko se ohladi, dodamo še kislo smetano.

  4. Z vejic pehtrana osmukamo lističe in jih na grobo nasekljamo. Skupaj z rumenjaki vmešamo k nadevu, nato pa previdno primešamo še sneg, ki smo ga pripravili iz dveh beljakov.

  5. Testo razvaljamo na rahlo pomokani površini - nekako tako debelo naj bo, kot da bi pripravljali potico. Namažemo z nadevom.

  6. Glej fotografije zgoraj: levi del testa zapognemo proti polovici, nato čez zapognemo še desni del. Razrežemo, kot prikazuje slika, potem pa zgornji in spodnji del odrezkov malo zavozlamo in oblikujemo v krog. Zavozlančke polagamo v presledkih na pekač, pokrit s papirjem za peko. Naj na sobni temperaturi vzhajajo še pol ure.

  7. Zavozlančke zatem premažemo z jajcem in spečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija. Pečemo približno 35 minut.



April 2021


bottom of page