top of page

Pelmeni (polnjene testenine)



V Nežkini hiši, ki jo je ukrajinsko-slovenski skupini žensk U'krhki prijazno odstopila Gostilna Krištof, že nastajajo prve jedi!


To so pelmeni, z mesnim nadevom polnjene testenine.

Za oblikovanje pelmenov imajo gospodinje v Ukrajini poseben modelček. Če tega nimamo, jih lahko preprosto zapognemo v lunice.

Nežkina hiška ob kranjski Gostilni Krištof.


Recept sta zapisali sestri, ki sta zaradi znanih razmer skupaj z otroki to pomlad iz okolice Kijeva prišli na Gorenjsko. "V nadevu pelmenov je mleto meso, ki ga dopolnimo z nasekljano čebulo, lahko tudi z mleto slanino," pojasnita.

Namesto masla lahko na kuhane pelmene dodamo kislo smetano ali celo malo kisa.


Pelmeni (za 6 - 8 oseb)


Testo:

500 g moke

1 - 2 jajci

1 zravnana žlička soli

približno 1,5 dl hladne vode


Nadev:

600 g mešanega mletega mesa (svinjina in govedina)

2 srednje veliki čebuli

1 žlička soli

0,5 dl vode

sol, mleti poper


Ko kuhamo, rabimo še:

lovorov list

nekaj zrnc črnega popra

sol


Zabela:

približno 100 g masla


Priprava

  1. Iz moke, jajc, soli in hladne vode zamesimo testo. Gnetemo 10 ali 15 minut, da dobimo elastično, gladko testo. Iz njega oblikujemo kroglico, pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo počivati ​​30 minut pri sobni temperaturi. Nato še enkrat malo pregnetemo, da je testo elastično in se ne lepi na roke. Ovijemo ga v prozorno folijo za živila in pustimo počivati na sobni temperaturi še kakšno uro.

  2. Vmes pripravimo nadev: čebulo na drobno nasekljamo in jo zmešamo z ostalimi sestavinami, naštetimi za nadev.

  3. Testo razdelimo na tri štiri dele. Vzamemo enega in ga na tanko razvaljamo na rahlo pomokani površini. Testo razrežemo z modelčkom v obliki kroga.

  4. Na sredino vsakega kroga damo žličko nadeva, potem pa pelmene prepognemo v lunico (kot da bi delali marmeladne žepke ali ajdove krape).

  5. Skuhamo jih v soljenem kropu, v katerega smo dodali nekaj zrnc črnega popra in lovorov list - ta poskrbi za odličen okus!

  6. Vodo odcedimo in na pelmene, ko so še vroči, razporedimo na kose narezano maslo. Pomešamo, postrežemo.

Je nastalo preveč pelmenov? Nič hudega - razporedimo jih na pekač, pokrit s papirjem za peko, nato pa zamrznemo. Šele ko so po nekaj urah zmrznjeni, jih lahko preložimo v vrečko. Tako se pelmeni ne bodo sprijeli, skuhali pa jih bomo lahko tudi takrat, ko med tednom za pripravo kosila ni ravno največ časa!


Maj 2022


Recept je nastal ob druženju ukrajinskih družin, ki so se pred kratkim priselile na Gorenjsko. Naša druženja se odvijajo v Nežkini hiši ob kranjski Gostilni Krištof, za več informacij o ukrajinsko-slovenskih kuharskih dogodkih pa lahko sledite skupini U'krhki.

bottom of page