top of page

Pelmeni (polnjene testenine)V Nežkini hiši, ki jo je ukrajinsko-slovenski skupini žensk U'krhki prijazno odstopila Gostilna Krištof, že nastajajo prve jedi!


To so pelmeni, z mesnim nadevom polnjene testenine.

Za oblikovanje pelmenov imajo gospodinje v Ukrajini poseben modelček. Če tega nimamo, jih lahko preprosto zapognemo v lunice.

Nežkina hiška ob kranjski Gostilni Krištof.


Recept sta zapisali sestri, ki sta zaradi znanih razmer skupaj z otroki to pomlad iz okolice Kijeva prišli na Gorenjsko. "V nadevu pelmenov je mleto meso, ki ga dopolnimo z nasekljano čebulo, lahko tudi z mleto slanino," pojasnita.

Namesto masla lahko na kuhane pelmene dodamo kislo smetano ali celo malo kisa.


Pelmeni (za 6 - 8 oseb)


Testo:

500 g moke

1 - 2 jajci

1 zravnana žlička soli

približno 1,5 dl hladne vode


Nadev:

600 g mešanega mletega mesa (svinjina in govedina)

2 srednje veliki čebuli

1 žlička soli

0,5 dl vode

sol, mleti poper


Ko kuhamo, rabimo še:

lovorov list

nekaj zrnc črnega popra

sol


Zabela:

približno 100 g masla


Priprava

  1. Iz moke, jajc, soli in hladne vode zamesimo testo. Gnetemo 10 ali 15 minut, da dobimo elastično, gladko testo. Iz njega oblikujemo kroglico, pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo počivati ​​30 minut pri sobni temperaturi. Nato še enkrat malo pregnetemo, da je testo elastično in se ne lepi na roke. Ovijemo ga v prozorno folijo za živila in pustimo počivati na sobni temperaturi še kakšno uro.

  2. Vmes pripravimo nadev: čebulo na drobno nasekljamo in jo zmešamo z ostalimi sestavinami, naštetimi za nadev.

  3. Testo razdelimo na tri štiri dele. Vzamemo enega in ga na tanko razvaljamo na rahlo pomokani površini. Testo razrežemo z modelčkom v obliki kroga.

  4. Na sredino vsakega kroga damo žličko nadeva, potem pa pelmene prepognemo v lunico (kot da bi delali marmeladne žepke ali ajdove krape).

  5. Skuhamo jih v soljenem kropu, v katerega smo dodali nekaj zrnc črnega popra in lovorov list - ta poskrbi za odličen okus!

  6. Vodo odcedimo in na pelmene, ko so še vroči, razporedimo na kose narezano maslo. Pomešamo, postrežemo.

Je nastalo preveč pelmenov? Nič hudega - razporedimo jih na pekač, pokrit s papirjem za peko, nato pa zamrznemo. Šele ko so po nekaj urah zmrznjeni, jih lahko preložimo v vrečko. Tako se pelmeni ne bodo sprijeli, skuhali pa jih bomo lahko tudi takrat, ko med tednom za pripravo kosila ni ravno največ časa!


Maj 2022

#250


Recept je nastal ob druženju ukrajinskih družin, ki so se pred kratkim priselile na Gorenjsko. Naša druženja se odvijajo v Nežkini hiši ob kranjski Gostilni Krištof, za več informacij o ukrajinsko-slovenskih kuharskih dogodkih pa lahko sledite skupini U'krhki.

bottom of page