top of page

Peteršiljev pesto



Ko se mi v soboto na stojnici mladega Nejca Pernuša, ki se je branjevcem na kranjski tržnici pridružil zadnji, zatakne velik šopek peteršilja, naredim pesto. In to kakšen!


Iz samih slovenskih sestavin, saj zraven dodam še: česen s Kmetije Mrtnač, sončnična semena Kolenko (kupljena pri moji dragi Maruši v Štacunci), piranska sol in slovensko oljčno olje.


Branjevec Nejc Pernuš, zelena barva na stojnici Mrtnač in moj krasni zeleni šopek na deževen dan.


Peteršiljev pesto je vsestranski: namazan na kruh lahko postane zajtrk, v kombinaciji s testeninami ali njoki se spremeni v kosilo, lahko pa z njim dopolnimo kakšno že zaključeno jedi, tudi juho. Včeraj smo ga za kosilo dodali k prepraženim jetrcem (odrasli) oziroma na rižoto (otroci) - odlično!



Za 1 kozarček:


1 večji šopek peteršilja

2 - 3 stroka česna

1 dl sončničnih semen

sol (približno 1 zravnana žlička)

oljčno olje (po potrebi)


Priprava

  1. Sončnična semena na zmernem ognju prepražimo v suhi ponvi z debelim dnom. Olja ne dodajamo! Večkrat premešamo in pazimo, da se ne zažge. Ko zadišijo, ponev odstranimo z ognja in počakamo, da se sončnična semena ohladijo.

  2. Vmes olupimo česen ter operemo in osušimo peteršilj.

  3. V primernem mešalniku (bullet ali podoben) zmešamo na grobo nasekljan peteršilj, prepražena semena sončnic, grobo nasekljan česen in sol ter toliko oljčnega olja, da dobimo primerno strukturo.

Hranimo v zaprti posodici, in to v hladilniku. Zgoraj naj bo vedno tanka plast oljčnega olja. Tako shranjen pesto lahko v hladilniku počaka nekaj tednov, verjetno tudi mesecev - ampak tega žal ne vem, ker ga vedno prej pojemo!


Oktober 2022

bottom of page