top of page

Piščanec v smetanovi omakiKaj naj jutri pripravim za kosilo? "Meso v smetanovi omaki pa pire," pravita v en glas.


Samopostrežba na stražiški kmetiji.


In tako je na krožniku: piščanec Galjot, kisla smetana in ghee Podjed, zeliščna sol Majnika in krompir s samopostrežne niše na kmetiji Kumerdaj.Za 4 osebe:


1 piščančja prsa

1 lonček kisle smetane (približno 2 dl)

1 polna žlica moke

2 žlici masla ghee

zeliščna sol

sol


Pire:

1 kg krompirja

2 - 3 dl mleka


Priprava

  1. Piščančja prsa razrežemo po dolgem na dva dela, nato pa narežemo na pol centimetra debele kose. Solimo z zeliščno soljo.

  2. V ponvi raztopimo žlico masla ghee, na katerem popečemo meso - najprej na eni, nato pa na drugi strani.

  3. Popečeno meso prelagamo na krožnik.

  4. Ko popečemo vse meso, v ponev dodamo žlico masla ghee in ga raztopimo. Čez vsujemo moko in med mešanjem na zmernem ognju prepražimo. Pazimo, da moke ne zažgemo!

  5. Potem med mešanjem dolijemo 1 ali 2 dl vode, dodamo kislo smetano in ščepec soli. Pomešamo - lahko tudi s kuhinjsko metlico, da se znebimo morebitnih grudic v omaki.

  6. Zavremo, zmanjšamo ogenj in v omako vrnemo meso. Grejemo še približno 15 minut, da se meso lepo segreje in okusi povežejo.

  7. Pire pripravimo tako, da krompir olupimo, operemo in razrežemo na slabe pol centimetra debele rezine. Preložimo jih v lonec, zalijemo z vodo, solimo in pristavimo. Ko zavre, zmanjšamo ogenj in kuhamo približno 20 minut oziroma toliko časa, da je krompir skuhan. Nato odcedimo vodo, zalijemo z ogretim mlekom in pretlačimo do gladkega.

Koliko mleka dodamo? Toliko, kolikor gost oziroma redek pire imamo radi!


November 2021Comments


bottom of page