top of page

Slana pita: blitva & mohantKer z zadnje Podvinske tržnice domov prinesem tudi nekaj žlic mohanta, bohinjskega sira močnega vonja in značilnega okusa, ga spravim v pito.


Meni se zdi, da se mohant z blitvo lepo ujame. Le preveč ga ne smeš dati, sicer povozi vse okuse. Ena žlička, tako se mi zdi, je vrh glave, da pita prevzame značilni okus (in, ja - tudi vonj) bohinjskega sirnega posebneža.


Lucija Gartner s kmetije pr' Odolneku (Studor) o mohantu še pove, da ta mehki bohinjski sir fermentirajo dva meseca. Sirarno, ki je pripeta tej bohinjski domačiji., zadnjih nekaj let vodi Lucijin brat Matevž.


Info: mohant s turistične kmetije Gartnar - pr' Odolneku, skuta iz mlekarne Podjed, prečiščeno maslo - ghee z ekološke sirarske kmetije pr' Tonejovc, blitva s kmetije Mrtnač, jajca s kmetije Maln.


Anica, Lucija in (pastir na motorju) Gregor Gartner z bohinjske sirarske kmetije pr' Odolneku.Za en pekač:

190 g ostre moke

1 - 2 dl aktivnih droži

70 g masla (na sobni temperaturi)

1 jajce

1 žlička soli


Nadev:

250 g skute

1 žlička mohanta

8 listov blitve

3 stroki česna

2 jajci

2 žlici zdroba

žlica prečiščenega masla (ghee)

sol

In še:

malo maščobe (za pekač)

Priprava

  1. Sestavine za testo zmešamo z mešalnikom. Potem zvrnemo testo na malo pomokano površino in do konca zgnetemo voljno testo. Če je preveč lepljivo, dodamo še malo ostre moke. Oblikujemo v kepo, ki jo zapremo v posodico in jo čez noč ali za cel dan pustimo v hladilniku. Moje testo je v hladilniku počivalo dva dneva.

  2. Na dobro segreto ponev dodamo prečiščeno maslo in, ko se stopi, še strt česen. Premešamo. Kmalu - že čez nekaj sekund - bo česen zadišal in takrat dodamo še blitvo, narezano na pol centimetra debelo. Solimo. Med mešanjem pražimo, da blitva uvene, nato odstavimo in malce ohladimo.

  3. Za nadev zmešamo skuto, mohant, jajci, zdrob in malo soli. Potem dodamo do mlačnega ohlajeno blitvo in premešamo.

  4. Na namaščen pekač za pite položimo razvaljano testo, ki naj prekriva tudi robove pekača. Čez enakomerno namažemo nadev.

  5. Pečemo 40 ali 50 minut v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija. Ko se lepo rjavkasto obarva, je pečeno. Potem malo ohladimo in razrežemo.April 2021,
Comments


bottom of page