top of page

Polentine kockePolento naravnost obožujem. Takšna, pečena, pa pri nas doma vedno znova navduši!


Najraje kupim tisto domačo, ki je v Vodicah zmleta v Maršetovem mlinu na kamen, ali pa poiščem koruzni zdrob, ki prihaja s Šlibarjeve ekološke kmetije pri Tržiču. Tu pa tam zdrob kupim tudi na Stražiški tržnici, pri Primožu Krišlju, gospodarju Ekološke kmetije Šuštar.

Takšna, skorajda butična polenta iz ekološkega zdroba, je odlična, hkrati pa ni draga. Fino pri koruznem zdrobu je tudi to, da ga imaš doma vedno na zalogo, saj se ti v shrambi skorajda ne more pokvariti.

Stražiška tržnica. Foto: Jure Šprajc


Info: koruzni zdrob Šuštar.Za 4 osebe:


3 skodelice vode (to so skodelice po 3 dl)

1 skodelica koruznega zdroba

1 poravnana žlička soli

žlica ali dve oljčnega olja


Priprava

  1. Vodo pristavimo v manjšo posodo z debelim dnom. Zavremo, dodamo sol.

  2. Zdaj v eno roko vzamemo metlico, v drugo skodelico s koruznim zdrobom. Z metlico mešamo vodo, medtem ko iz skodelice počasi vsujemo zdrob. To je pomembno, ker se zna zdrob sprijeti v veliko kepo, če ga v vodo vsujemo hitro in brez mešanja.

  3. Ogenj zdaj zmanjšamo, da polenta le malo brbota.

  4. Kuhamo pol ure, vmes večkrat premešamo z leseno kuhalnico. Premešam dobro in čisto do dna, sicer se polenta prime na dno posode.

  5. Spremljam, kako gosta je polenta – ravno prav mora biti. Zaradi različne strukture zdroba je kdaj pa kdaj treba dodati še malo vode, vendar največ pol skodelice.

  6. V srednji pekač (nekako 20 krat 30 cm) dodamo žlico ali dve oljčnega olja in pekač nagibam tako, da se olje razporedi po dnu in notranjem robu pekača.

  7. Vročo polento vlijemo na naoljen pekač, poravnamo po vrhu in pustimo, da se popolnoma ohladi - najraje čez noč.

  8. Ohlajeno polento razrežemo na kocke.

  9. Kocke zložimo na pekač, pokrit s papirjem za peko. Ne smejo se dotikati ena druge. Pekač položimo na najvišjo rešetko, lahko tudi v hladno pečico. Ogrejemo na 220 ali 230 stopinj Celzija in pečemo približno 30 minut.

Nujno opozorilo: še kakih 10 minut je treba počakati, da se polenta nekoliko ohladi, kajti notranjost kock je takoj po peki vrela!


November 2021

Comments


bottom of page