top of page

Poletna solata z jajcem



Z izleta po okolici Kostanjevice na Krki se vrnemo polni vtisov. Ti segajo od gasilske veselice (točneje: dva dni trajajoče Kostanjeviške noči) prek okrašenih čolnov, ki krožijo po Krki v soju noči.


V slovenskih Benetkah obiščemo še mladega graščaka Maja Kerina Colariča in se nekajkrat spustimo s supi in kajaki po Krki.


Kostanjevica na Krki: prijetno, spokojno, zeleno!


No, domov pa prinesemo malo mešane poletne solate, ki jo kupimo v trgovinici na Kmetiji Turk, le nekaj kilometrov oddaljeni od Kostanjevice.


Kmetijo Turk, ki ji je pripeta odlična trgovinica, najdemo na Krškem polju.


Kmetija, ki že leži v sosednji, krški občini, je zelenjadarska. Ponudba domače zelenjave je poleti res pisana, prijetno pa presenetijo tudi police z izdelki iz okoliških domačij, ki se razprejo od moke, testenin, mlečnih izdelkov, olja, vina in ostalih domačih dobrot.


Odtenki poletne dolenjske zelenjave.


Na Kmetiji Turk prodajajo tudi sadike iz svoje vrtnarije. A to še ni vse: iz domače zelenjave pripravijo tudi različne izdelke: mešano solato, sataraš, vložnine ...


Tu je torej: poletna solata iz okolice Kostanjevice na Krki. Takšna solata, ki se lahko spremeni v glavni obrok.



Za 1 osebo:


2 pesti mešane sezonske solate

nekaj kolutkov korenja

1 kos dan ali dva starega kruha

1 paradižnik

1 trdo kuhano jajce

malo mlete paprike

sončnično olje


Preliv:

solatno olje, jabolčni kis, 1 strok česna, sol, poper



Priprava

  1. V solatno skledo ali na večji in malo globlji krožnik razporedimo oprano in odcejeno sezonsko solato. Večje solatne liste razrežemo, manjše pustimo cele.

  2. Na solato dodamo rezine paradižnika.

  3. Pokapamo s solatnim prelivom, ki ga pripravimo tako, da v skodelici pomešamo malo solatnega olja, dodamo kis, strt česen ter sol in poper.

  4. Povrh razporedimo krušne krutone s semeni, torej kocke starega kruha, ki smo jih na suho popražili v skledi, proti koncu praženja pa smo malo sončničnega olja olja.

  5. Čez naribamo olupljeno trdo kuhano jajce ter za piko na i dodamo ščepec mlete paprike.

Saj res: solato postrežem na krožniku 6th Sense Art, torej iz delavnice Mateja in Marka, ki sta doma v okolici Radolce.


Julij 2022


bottom of page