top of page

Polnjene paprike (Ula Hribar Babinski)


Kaj vas v teh dneh veseli? Meni je v največje veselje mi je sodelovati pri unikatnem kuharskem projektu z delovnim naslovom Domača hrana, ki ga sestavljamo in pripravljamo v Kranju ...


Vse je "zakuhal" Kranjčan Anže Jereb, nekako moja generacija, ki je čisto spotoma ugotovil, da so v nedeljo v mestu zaprte vse gostilne. Da ta dan v največjem gorenjskem mestu skorajda nimaš kam, kjer bi pojedel kaj dobrega, domačega. Hkrati je pomislil na to, da vsi radi jemo domačo hrano, v kranjskih blokih in hišah pa živijo številne babice, ki dobro kuhajo. Večina jih ima majhne pokojnine in bi jim kak evro na mesec, zaslužen s kuhanjem domače hrane, prišel še kako prav. A kaj zdaj - kako povezati te podatke v celoto?


Vas zanima še kaj o unikatnem kuharskem projektu? Bi radi sodelovali, morda poskusili prve domače jedi? Kar pogumno, moj e-naslov je spelina.shramba@gmail.com

No, meni teh podatkov do danes ne bi uspelo povezati v logično celoto, Anže (ki je, mimogrede, marketinški strokovnjak svetovnega formata) pa je isto sekundo pomislil na aplikacijo. Ta se počasi že razvija.


Hkrati v Kranju že pospešeno razmišljamo o tem, kako v kuhanje vključiti čim več domačinov. Kaj to pomeni na terenu: v kuhinji medgeneracijskega centra na Hujah že potekajo uvodne kuharske delavnice, na kranjski gimnaziji pa dijaki že razmišljajo o tem, kako bodo prek družabnih omrežij zgodbo spravili do uporabnikov, torej do domačinov in turistov, ki obiščejo naše mesto.


Polnjene paprike v Medgeneracijskem centru Kranj.


Prvo kuharsko delavnico je, v sodelovanju z Medgeneracijskim centrom Kranj in Ljudsko univerzo Kranj, te dni vodila Ula Hribar Babinski. Nastala je prava zimska klasika: krasne polnjene paprike po družinskem receptu.


Mimogrede: Ula ima že nekaj let fin kulinarični blog Pokukaj v mojo kuhinjo in od tam je v mojo shrambo pripotoval njen družinski recept za polnjene paprike.


Takole je sredi decembra 2022 v medgeneracijskem centru na Hujah nastajala prva jed, ki so jo pripravile kranjske babice.



Polnjene paprike (za 6 - 8 oseb):


10 paprik

600 g mletega mesa po izbiri

1 lonček riža (ali ješprenjčka)

1 jajce

1 čebula

1 strok česna

3 žlice mlete sladke paprike

približno 2 žlici moke

malce sladkorja

malo olja

sol (in vegeta, po možnosti domača)


Priprava

  1. Paprike operemo in izdolbemo peclje. Čebulo in česen sesekljamo.

  2. Na malo olja prepražimo nasekljano čebulo, nato dodamo na drobno nasekljan česen. Ko česen zadiši, dodamo še riž ter med mešanjem počakamo nekaj minut, da ta postekleni, nato odstavimo.

  3. Malo ohladimo, nato vmešamo med mleto meso, dodamo še jajce in (domačo) vegeto ter dobro pomešamo.

  4. Z nadevom napolnimo paprike in zapremo s peclji.

  5. Paprike zložimo v posodo, tako da stojijo pokonci. Posoda naj ne bo prevelika, sicer se bodo paprike med kuhanjem prevrnile.

  6. K paprikam nalijemo toliko vode, da prekrije sestavine.

  7. Zavremo, zmanjšamo ogenj in kuhamo približno eno uro, da se meso skuha.

  8. V drugi kozici naredimo podmet. Olje in mleto sladko papriko premešamo, dodamo žlico ali dve moke ter sladkor in počasi prepražimo. Pazimo, da ne zažgemo. Nato začnemo v počasnem curku in med nenehnim mešanjem (najraje z metlico) zalivati z vodo, v kateri so se kuhale paprike. Tako pripravljeno omako zavremo, solimo in poskusimo - če je treba, popravimo s soljo.

  9. Omako vrnemo k paprikam. Kuhamo še 10 minut, da se okusi povežejo, nato postrežemo.



December 2022


bottom of page