top of page

Pomladansko nedeljsko kosiloKer na tržnici prvič opazim ramstek, ga kupim. In prav pametno prikimam, ko prodajalec naroči: "Ne pečemo ga predolgo, saj to veste, kajne?" Seveda vem. Čeprav tako finega mesa nisem še nikdar pekla in se še isto sekundo ustrašim, da morda ne bo šlo tako, kot je bilo mišljeno ...


No, takole je bilo to videti na krožniku. Ker smo pojedli do zadnjega, sklepam, da je uspelo.


Pod črto: ramstek Žunar, šparglji in korenje Mrtnač, krompir J. Poklukar, pastinak Šlibar, ghee S. Kejžar - Tonejovc.


Konec aprila na krajnski tržnici.Za 4 osebe:


400 g govejega mesa (ramstek)

6 večjih krompirjev

2 rumena korenčka

1 rdeče korenje

1 pastinak

12 špargljev

prečiščeno maslo (ghee)

sol, poper

solni cvet


Priprava

  1. Meso vzamemo iz hladilnika, ga damo vrečke in ga postavimo na krožnik, da se prilagodi sobni temperaturi.

  2. Krompir, korenje in pastinak olupimo, operemo in narežemo. Razporedimo v pekač, ki smo ga namazali s prečiščenim maslom. Pečemo 45 minut v pečici, ogreti na 180 ali 190 stopinj Celzija.

  3. Ko se zelenjava peče približno pol ure, pripravimo meso: v ponev damo žličko gheeja. Ko se stopi, na zmerni temperaturi popečemo meso, ki smo ga poprali z obeh strani. Pečemo nekje 4, 5 minut na eni in približno 3 minute na drugi strani. Nato meso preložimo na desko.

  4. V isti ponvi, vendar na povečanem ognju, spečemo še šparglje. Po minuti ali dveh dolijemo še slab deciliter vode in počakamo, da shlapi. Ponev malo premikamo, da se šparglji enakomerno popečejo. Solimo, odstavimo.

  5. Zdaj je krompir verjetno že pečen, šparglji še topli in meso spočito. Meso torej razrežemo na pol centimetra široke kose, solimo s solnim cvetom in postrežemo.April 2021

Comentarios


bottom of page