top of page

Postrvi s svežimi zelišči



Ko na nedavnem festivalu Gorenjska ribja pomlad klepetam z izkušenim ribičem Markom Gradnikom, mi naniza koristen nasvet ali dva, kako na žaru pripravimo postrvi.


A za začetek še to: pri nas doma je navada, da poletni pikniki utripajo v ritmu postrvi, po katere se napotimo v kakšno od bližnjih ribogojnic.

Marko Gradnik ob ribniku Žeje, zraven nedavna pridobitev ribnika - eden od žarov za peko postrvi.


Marko Gradnik, ki ga na spletu najdemo pod imenom MG Fishing, že uvodoma poda koristen nasvet: "Rešetke, na katerih pečem ribe, vedno premažem s koščkom slanine. Tako se riba ne prime."


Ribniki v Žejah so v zadnjem obdobju pod okriljem projekta Ribja narava Gorenjske pridobili nekaj novih pomolov, kot tudi splav oziroma plavajočo ploščad, po novem pa so v brunarici še sodobni rdeči žari, v katerih lahko pripravimo odlične ribje jedi.

Pod okriljem projekta Ribja narava Gorenjske so ribniki v Žejah pred kratkim pridobili nekaj novih pomolov, kot tudi splav oziroma plavajočo ploščad. Po novem so v brunarici še sodobni rdeči žari, na katerih lahko pripravimo ribje jedi.

Še ena novost: splav, nekakšen podaljšek terase Ribnika Žeje.



Za 4 osebe:


4 postrvi

vejice svežih zelišč (denimo timijana)

sol


Ko namastimo rešetke, pripravimo še:

košček slanine



Priprava

  1. Očiščene ribe tik pred peko solimo v trebušni del, tja pa zataknemo tudi vejice svežih zelišč.

  2. Žar segrejemo, nato vroče rešetke premažemo s koščkom slanine. Tega lahko, da se ne spečemo, nabodemo na vilice, in z njim podrgnemo rešetke.

  3. Na namaščene in segrete rešetke položimo postrv.

  4. Ko se speče na eni strani, popečemo še na drugi.

  5. Postrežemo lahko s kruhom, ki smo ga opekli na rešetkah, zraven pa dodamo še kakšno fino solato.



Junij 2022

bottom of page