top of page

Postrvji file na žaru



Kako pravilno spečemo postrvji file? Odgovor na to vprašanje smo pri ribniku Žeje, kjer je bil te dni festival Gorenjska ribja pomlad, poiskali skupaj z dvema izkušenima sogovornikoma.


Anže Mravlja iz Brunarice ribnika Žeje, je uvodoma pojasnil, da za filiranje postrvi potrebujemo dvoje: izkušeno roko in pravšnji nož: "Ta mora biti mehak in oster."


Takole izkušena roka Anžeta Mravlje filira ribo.


Drugi sogovornik, ribiški vodič Marko Gradnik, ki je v svetu muharjenja in ribištva znan pod imenom MG Fishing, pa je dodal še nekaj koristnih napotkov: "File začnemo vedno peči s kožno stranjo navzdol. Solimo pa po drugi strani, torej ribje meso, in to tik preden gre riba na žar ali takrat, ko se že peče."

Ribniki v Žejah so v zadnjem obdobju pod okriljem projekta Ribja narava Gorenjske pridobili nekaj novih pomolov, kot tudi splav oziroma plavajočo ploščad, po novem pa so v brunarici še sodobni rdeči žari, v katerih lahko pripravimo odlične ribje jedi.

Če takšen žar zapremo, se bo file pekel in dimil hkrati, kar bo dalo ribi nežen okus po dimu.


Upoštevajoč teh nekaj korakov se se je v rdečem okroglem žaru, ki je nova pridobitev Ribnika Žeje, file ribe iz Okanove ribogojnice, ki že 20 let deluje v radovljiški občini, hitro spremenil v okusno kosilo.



Za 1 osebo:


1 srednje velika postrv

malo maščobe (da namastimo rešetke oziroma ponev)

sol, pisan poper


Priprava

  1. Žar zakurimo na približno 200 stopinj Celzija, ribo filiramo.

  2. Ko je žar vroč, rešetke narahlo namastimo. Ribiški vodnik Marko Gradnik pri tem uporabi preprost trik - na vilice nabode kos slanine, s katero premaže vroče rešetke.

  3. File s kožno stranjo navzdol položimo na rešetke. Solimo po strani, ki gleda navzgor.

  4. Če imamo žar, ki ga zapremo, bo riba pripravljena čez nekaj minut. Če imamo ravno ploščo za žar (recimo marmorno ali podobno) oziroma ponev, pa lahko ob koncu peke file previdno obrnemo in zapečemo še na drugi strani.

  5. Ko je pečeno, popramo in še toplo postrežemo.

Izkušeni ribiči vam bodo povedali, da postrvi vedno pečemo dan po ulovu.


Junij 2022



Recept je nastal v sodelovanju s Centrom za trajnostni razvoj podeželja Kranj, kjer so s partnerji pripravili projekt Ribja narava Gorenjske, del katerega je bil tudi izobraževalno-kulinarični festival Gorenjska ribja pomlad.

bottom of page