top of page

Postrvji karpačo (Ribogojnica Zupan)



Najboljše je največkrat najbolj enostavno - in takšen je tudi namig za postrvji karpačo, ki mi ga narekuje Mitja Zupan iz gorenjske Ribogojnice Zupan (Nomenj 5, Bohinjska Bistrica).


Mimogrede: pri njem sladkovodne ribe kupujejo tudi znani slovenski chefi - od Uroša Štefelina (ki se je s Hišo Linhart sredi Radovljice pravkar zavihtel med prejemnike Michelinovih zvezdic) do Ane Roš (ki je s Hišo Franko letos že tretjič zapored osvojila dve znameniti zvezdici).

Mitja Zupan je na povabilo Ane Roš sodeloval na okrogli mizi o odgovornosti in butičnem kmetovanju, ki je konec leta 2021 potekala pod okriljem Evropskega simpozija hrane.

Recept torej: ta je preprost, pomembno pa je nekaj - če se lotimo priprave postrvjega karpača, je nujno, da je riba sveža. In sveža bo, če jo naročimo v kakšni od gorenjskih ribogojnic!



Za 2 osebi:


1 postrvji file

1 pest motovilca (ali podobne solatke, ki ima bolj nevtralen okus, denimo berivka)

malo oljčnega olja

sok polovice limete

solni cvet

sveže mlet poper


Priprava

  1. Postrvji file očistimo vseh koščic - uporabimo pinceto.

  2. File s poševnimi rezi narežemo na tanke rezine. Začnemo pri repu (torej pri tanjšem delu) in se z vsako naslednjo rezino pomikamo proti debelejšem delu fileta.

  3. Na krožnik namestimo solato, čeznjo razporejamo rezine postrvi.

  4. Zatem jed začinimo z limetinim sokom in solnim cvetom ter dodamo še oljčno olje in sveže mleti poper.

Mitja Zupan recept zaključi z besedami, da lahko pri pripravi te jedi domišljiji pustimo prosto pot. Zato se na mojem krasnem krožniku spod okrilja radovljiških Biserov znajdejo tudi rezine hruške s Kmetije Matijovc (Podbrezje 192, Naklo), ki odlično dopolnijo nežni okus ribe.


September 2022



Recept je nastal v sodelovanju z Javnim zavodom za turizem in kulturo Radovljica, kjer so zgodbo o Ribogojnici Zupan objavili v blogu.


bottom of page