top of page

Jabolčni drobljenecDanes en hiter recept. Za dni, ko nimaš časa za pite in zavitke. To je preprost in poceni drobljenec, za katerega imamo vse sestavine že zdajle najbrž doma.


Enostavno, da bolj ne bi moglo biti!


Po navdihu iz knjige Srečna kuhinja, v katero Jamie Oliver zapiše: “To je fenomenalen ameriški recept, v bistvu nekakšna sadna pogača."


Jabolčni odtenki s kmetije Matijovc (Podbrezje).Za en pekač:


Drobljenec: 100 g masla 200 g moke 1 žlička pecilnega praška 20 g mletih mandljev (ali mletih orehov ali toliko več moke) 50 g rjavega sladkorja 90 g mleka

Nadev: košček masla 10 jabolk (uporabila sem sorto pinova) 1 žlica cimeta 1 žlička mletih klinčkov In še: 4 žlice marmelade (uporabila sem domačo slivovo, ker nekako ni šla v promet) žlica rjavega sladkorja (za posip)

Priprava

  1. Jabolka olupimo, odstranimo peščišče, razrežemo na krhlje in te potem na centimeter velike koščke.

  2. V ponvi počasi segrejemo maslo, na katerega vsujemo jabolčne kocke. Vmešamo mleti cimet in klinčke. Na majhnem ognju (to je pomembno!) pokrito grejemo toliko časa, da se jabolka razpustijo - to je kakih 15, 20 minut. Vmes večkrat premešamo. Ugasnemo ogenj, odkrijemo. Lahko pustimo na vroči plošči toliko časa, da pripravimo drobljenec.

  3. Stehtamo moko in mlete mandlje, vmešamo pecilni prašek. 2. Dodamo hladno maslo, narezano na kockice. Med suhimi snovmi ga razdrobimo s prsti, da nastane peskasta snov.

  4. Nato dodamo sladkor, premešamo. Prilijemo mleko, na hitro pomešamo.

  5. V pekač, ki ga ni treba namastiti, razporedimo jabolka. Čez dodamo marmelado - tokrat smo izbrali domačo slivovo, ki je kar malo pozabljena čakala v shrambi, da se kdo spomni nanjo.

  6. Prekrijemo z zmesjo za drobljenec. Saj ni treba, da je vse lepo razporejeno, gledamo le, da je vsaj približno enakomerno in nič hudega, če spod drobljenca gleda kak del sadnega namaza. Čez enakomerno posujemo žlico rjavega sladkorja.

  7. V pečici, ogreti na 160 stopinj Celzija, pečemo 35 - 40 minut. Malo pogledamo v pečico: če se povrh še ni lepo zapeklo, zadnjih 5 minut gumb obrnemo na 200.

  8. Postrežemo še mlačno. Jamie Oliver svetuje, da na krožnik dodamo še malo vaniljevega sladoleda.Marec 2021Kommentare


bottom of page