top of page

Segedin



Prihaja tisti del leta, ko se pomikamo od ene do druge zimske klasike. Ta je ena mojih najljubših že od otroštva!


A kakorkoli poskušam, nikakor ne ujamem tiste mešanice za segedin, kakršnega je pripravljala moja babica. Vselej mu je rekla "segedin golaž" in bil je sladkast, skoraj nič kisel, z majcenimi koščki mesa ... Ali pa so bili to morda ocvirki?


Zato: segedin je naravnost odličen!


Uporabim: kislo zelje Matijovc in Lojz, meso iz Mesarije Kalan, čebulo in por Mrtnač, imenitne začimbe v soli Majnika.



Za 6 - 8 oseb:


1 kg kislega zelja

0,5 kg svinskega mesa (izberemo bolj pusto)

2 - 3 čebule

1 srednje velik por

1 žlica mlete sladke paprika

3 stroki česna

1 žlica masti

2 lovorova lista

2 žlici paradižnikove mezge

zeliščna sol

mleti (črni ali beli) poper



Priprava

  1. Na masti prepražimo por, narezan na drobne kolutke, in na drobno nasekljano čebulo. Pražimo na majhnem ognju, vmes večkrat premešamo.

  2. Ko je čebula prepražena, dodamo strt česen. Med mešanjem pražimo minuto, da zadiši, nato dodamo meso, narezano na centimeter velike kocke. Ko jih pripravljamo, se potrudimo, da odrežemo tudi maščobne dele.

  3. Med mešanjem pražimo toliko časa, da meso spusti vodo. Zatem posujemo s sladko mleto papriko, popramo in dodamo še zeliščno sol (lahko tudi kaj podobnega, kar poznamo pod imenom "domača vegeta").

  4. Samo premešamo, zatem pa prilijemo približno pol litra hladne vode in dodamo kislo zelje. Preden gre zelje v lonec, ga poskusimo - če se nam zdi prekislo, ga operemo pod curkom hladne tekoče vode. Med zelje dodamo še lovorova lista in paradižnikovo mezgo.

  5. Premešamo, zavremo in zmanjšamo ogenj, da le rahlo brbota.

  6. Kuhamo vsaj eno uro, vmes nekajkrat pomešamo.

V to jed lahko dodamo tudi doma posušeno zelenjavo - v segedin se mi tokrat vsuje malo posušene jušne zelenjave in ščepec ali dva drobnih koščkov sušene rdeče paprike.

Oktober 2021

bottom of page