top of page

Slan skutin zavitek (Andreja Bizant)



"Prav tako kot za druge jedi, je tudi za vlečeno testo dobro, če ne že pomembno, da sem mirna in se dobro počutim," začne Andreja Bizant s Kmetije Malenšek (Žlebe 4, Medvode) narekovati recept za krasen zavitek, narejen kajpada iz domače skute.


Sogovornico srečam na nedavnem dnevu odprtih vrat, ki ga pripravijo njeni sorodniki na Kmetiji Odems (Predoslje 41 , Kranj). Tam, kot tudi na tržnici v Medvodah in na domači Kmetiji Malenšek, lahko kupimo vse mlečne izdelke, ki jih v vasi Žlebe skrbno izdelujeta Andreja in Mirko Bizant.


Mimogrede: zakonca Bizant sta pred dobrimi dvajsetimi leti na domači kmetiji začela izdelovati mlečne izdelke, Andreja Bizant pa se je sirarstva učila na Nizozemskem.



Za 8 - 10 kosov:


400 g bele mehke moke (in še malo za pomokanje površine)

dobre pol litra mlačne vode

1 beljak

žlička soli

2 žlici olja (in še malo, da z njim premažemo testo)

1 žlica jabolčnega soka


Nadev:

1 kg skute

1 lonček kisle smetane

1 lonček sladke smetane

2 jajci

malo soli


Premaz:

malo kisle smetane

malo masla (po želji)

malo olja (za premaz na koncu)



Priprava

  1. Moko presejemo in v sredino kupčka naredimo jamico. Vanjo damo beljak, sol, olje in domač jabolčni kis, nado pa med mešanjem z roko dolivamo mlačno vodo - dobre pol litra je bomo potrebovali.

  2. Testo nato z rokami gnetemo dobrih 20 minut, da postane voljno.

  3. Oblikujemo hlebček ali dva, položimo ju na pomokano desko, premažemo narahlo z oljem in pokrijemo s posodo. "Posodo lahko prej splaknemo z vročo vodo, da postane topla," namigne Andreja Bizant in doda, da naj pokrito testo na sobni temperaturi počiva naj vsaj pol ure, lahko tudi več.

  4. Testo nato na malo pomokani površini najprej malo razvaljamo, premažemo narahloz oljem in z občutkom razvlečemo testo , kolikor se da na tenko. Robove lahko porežemo ali pa namažemo z domačo kislo smetano.

  5. Raztegnjeno testo zdaj enakomerno namažemo s skutinim nadevom, ki ga pripravimo tako, da k razdrobljeni skuti primešamo ostale sestavine, navedene za testo. Del smetane lahko nadomestimo s kajmakom.

  6. Testo zavijete in zvitek položimo v namaščen pekač. Premažete s kislo smetano in ga pečemo približno eno uro pri 180 stopinjah Celzija. "Približno 15 minut pred koncem pečenja lahko zavitek pomažemo s koščki masla, da se naredi lepša skorjica," svetuje sogovornica.

  7. Ko je pečeno, vzamemo iz pečice in z žlico malo polivate po zavitku z mešanico olja in vode (pol - pol), nato pa za pol ure pokrijemo s svežo kuhinjsko krpo.

  8. "Potem narežemo na poljubne kose in z lepim nasmehom postrežemo," zaključi recept sogovornica z medvoške Kmetije Malenšek.



September 2022

bottom of page