top of page

Snežene kepe (po receptu moje mami)Zame je to ena tistih zimskih sladic, ki me v hipu popeljejo v otroštvo. Z bratom nama je pozimi mami rada pripravljala snežene kepe. Ko mi te dni pošlje recept, zraven doda še nekaj zlata vrednih nasvetov.


Denimo: "Ko daš snežne kepe v mleko, bodo narasle. Čim se to zgodi, jih obrneš - če jih boš kuhala predolgo, bodo postale lepljive, nič kaj dobre. Biti morajo čvrste in puhaste."


Pa še nekaj: "Mleko ne sme zavreti - mora biti vroče, zavreti pa ne sme, sicer se bo vse skupaj sesirilo."


Zima nad Kranjem.
Za 4 - 5 oseb:


5 dl mleka

3 jajca

3 žlice sladkorja

1 vaniljev sladkor


Priprava

  1. Iz 2 beljakov pripravimo čvrst sneg.

  2. V posodici skupaj s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem zmešamo preostanek jajc, torej 1 celo jajce in 2 rumenjaka.

  3. V lonec vlijemo polovico mleka (torej: 2,5 dl) in ga segrejemo. Zavreti ne sme!

  4. Ko mleko skoraj zavre, vanj polagamo beljakov sneg, ki ga zajemamo z žlico. Nekako 5 kep potrebujemo. Kepe bodo v mleku narasle in ko se to zgodi, jih obrnemo ter še kako minuto kuhamo na drugi strani, nato jih ulovimo s penovko in položimo na krožnik. Tudi med kuhanjem kep mleko ne sme zavreti.

  5. K vročemu mleku vlijemo preostanek (spet: 2,5 dl) mleka in segrejemo. Znova pazimo, da ne zavre.

  6. Nato v vroče mleko med nenehnim mešanjem vlijemo jajčno mešanico. Tudi zdaj velja, da kuhamo tih pod vreliščem, in to nekaj minut, da se jajčna krema zgosti. Če se zdi, da bo zavrelo, lonček umaknemo z ognja in nadaljujemo z mešanjem,

  7. Jajčno kremo vlijemo v posodice. Ko se ohladi, povrh razporedimo še snežne kepe.

Sladica je najboljša, ko je hladna - v teh zimskih dneh lahko ohladimo kar na okenski polici. Pazimo pa, da ni predolgo zunaj, sicer utegne sladica zmrzniti!


December 2021


Comments


bottom of page