top of page

Štrudelj z jabolki in skuto (brez jajc)



Ta štrudelj nastane, ko se mi ob rojstnem dnevu v shrambo ujame kup besniških jabolk iz sadovnjaka, ki se dviguje nad babičino hišo.


No, roko na srce - jabolka najprej nekaj dni počivajo v košari za sadje, potem pa nekega večera nastane ta čudovit štrudelj z dodatkom skute s kmetije pr' Benk (Poženik 6, Cerklje na Gorenjskem), ki k meni pripotuje prek ene od trgovinic Loške zadruge.

Pa tudi: na fotografijo sem morala spraviti te krasne krožničke, ki sem jih ob zadnjem obisku kupila v eni moji najljubših trgovinic - na Zarici!

O tem, kako dober je štrudelj pa samo še to: spečem ga zvečer, nato pa do jutra v kuhinji ostanejo samo še en krajši kos, ki ga za fotografiranje komaj še lahko razrežem na tri manjše koščke ...



Testo za 10 - 12 kosov:


300 g gladke moke

približno 1,5 dl mlačne vode

1 žlica jabolčnega kisa

ščep soli


Nadev:

500 g jabolk

500 g skute

4 žlice drobtin

4 žlice mletih orehov (lahko spustimo)

2 - 3 žlice sladkorja (po okusu)

1 žlica mletega cimeta

zravnana žlička mletih klinčkov


Premaz:

0,3 dl jabolčnega soka

0,3 dl olja


Pripravimo še:

malo olja (da lažje razvlečemo testo testo)

malo ostre moke (za površino, na kateri bomo razvlekli testo)

kos papirja za peko



Priprava

  1. Dobro premešamo vse sestavine, naštete za testo. Zamesimo gladko, elastično testo - električni mešalec to delo opravi v petih minutah, če delamo ročno, traja približno deset minut.

  2. Testo oblikujemo v hlebček, ga naoljimo, položimo v skledo in pokrijemo s pokrovko. Na sobni temperaturi naj počivaj vsaj pol ure.

  3. Medtem pripravimo nadev: jabolka olupimo in na grobo naribamo. Pomešamo jih z ostalimi sestavinami za nadev.

  4. Potem razgrnemo prt, ki ga narahlo posujemo z moko. Nanj damo testo in ga razvlečemo - najprej do velikosti večje pice, potem ga premažemo z oljem. Počakamo 10, 15 minut, da bo postalo zelo prožno in bomo previdno lahko razvlekli še do konca. Ko je res na tenko razvlečeno, lahko obrežemo robove.

  5. Nato nadev enakomerno razporedimo po testu in pazimo, da je ena četrtina testa (ta, ki bo zavita nazadnje) brez nadeva.

  6. Zdaj zavijemo v štrukelj. Preložimo ga na pekač, pokrit s papirjem za peko. Premažemo z mešanico jabolčnega soka in olja ter spečemo. Če nam kaj te mešanice ostane, z njo po približno 20 minutah peke znova namažemo štrudelj.

  7. Pečemo približno 40 minut v pečici, ogreti na približno 180 stopinj Celzija.



September 2022

bottom of page